Jacobsen: Vi är favoriter

Publicerad 2017-06-09

Handboll. Åttondeplatsen i hemma-EM är glömd. På tur står två playoff-matcher på fyra dagar mot Makedonien. De svenska handbollsdamerna ser sig som favoriter.

– Vi är lottade från den bästa sidan, vi har ett bättre lag än Makedonien men vi ska inte underskatta dem, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen till TT.

Sverige har respekt för motståndet, i synnerhet inför bortamatchen i Skopje på lördag.

– De spelar på hemmaplan och det kan bli tryck i hallen. Vi har inte sett hallen än och vet inte om den är stor eller liten, säger lagkaptenen på telefon från Zagrebs flygplats i Kroatien, där Sverige genrepat, inför avresan mot Makedonien.

Budbärare mellan bänken och planen

Om publiktrycket från hemmapubliken blir stort får försvarsspecialisten Jacobsen en viktig roll som kommunikatör eftersom hon byter ofta.

– Det gäller att vi står tillsammans och kommunicerar så bra vi kan. När vi har ett byte på mig kan jag lämna information mellan bänken och planen, vilket är en fördel om det är högljutt i hallen.

Sverige vann genrepet mot Kroatien med 35-28. En motståndare som liknar Makedonien.

– Senast vi mötte Makedonien var i EM 2012 i gruppspelet. De har inte lika många spelare i de lag som man brukar möta, men några spelar i de stora klubbarna.

– De spelar mycket växelspel, har snabba och individuellt skickliga spelare som går på genombrott, och några skjuter från distans. Vi är förberedda på vad de kan individuellt.

Rutinerad svensk trupp

Förbundskapten Henrik Signell har tagit ut en landslagstrupp med rutin, där endast Daniela Gustin har färre än tio landskamper. Jacobsen är en av flera med över 100 landskamper. Hon har spelat playoff förr och vet vad som gäller.

– Det är viktigt att få med sig ett bra resultat i första matchen eftersom det är (de sammanlagda) målen som gäller. Det är skönt att spela på hemmaplan i sista matchen.

Men absolut viktigast är förberedelser, understryker Jacobsen.

– Vi har kollat på klipp hur Makedonien spelar och vi mötte Kroatien för att hitta tillbaka till vårt spel.

TT