Puckelpistlöfte uttagen till OS

TT-SPORT

Olympiskt. Skidskytteherrarna i stafett, puckelpistlöftet Walter Wallberg och storslalomåkaren Matts Olsson har fått sina OS-biljetter av Sveriges olympiska kommitté.

"Det var en lättnad", säger Wallberg.

I söndags ordnade skidskytteherrarna en OS-plats genom fjärdeplatsen i världscupen i Hochfilzen, och nu är de också uttagna av SOK. Därmed åker Sverige till OS med stafettlag både på dam- och herrsidan liksom i mixed.

I världscuplaget ingick Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström.

"Skönt att vara klar"

Den 17-årige puckelpiståkaren Walter Wallberg är med på framtidskriteriet även om han redan har tillräckligt med världscupmeriter för att kunna tas ut enligt SOK:s uttagningsregler. I januari var han trea och femma i världscuptävlingar i USA och Kanada och i lördags kom han på elfte plats i världscuppremiären i Ruka.

"Det var en lättnad att höra att jag får åka. Jag hade inte förväntat mig att jag skulle bli uttagen så pass tidigt, men det är väldigt skönt att vara klar och uttagen", säger Wallberg i ett pressmeddelande.

"Jag åker dit för att göra mina åk, och får jag till mina åk som jag vill vet jag att det kan räcka långt. Men eftersom det är mitt första OS är jag också där för att lära mig och få erfarenhet. Jag menar, jag är bara 17 år, så jag vill inte ha för höga förväntningar på mig själv."

Var med i Sotji

Storslalomåkaren Matts Olsson, 29, tog i våras sina två första pallplatser i världscupen, en andra- och en tredjeplats, och har i höst varit nia i de två första storslalomtävlingarna. Han var med i Sotji 2014 då han kom på 14:e plats. Olsson var sexa i VM tidigare i år.

Den svenska OS-truppen består nu av 28 aktiva och tio lag.

TT