Putin: Ryssland bojkottar inte OS

TT-SPORT

Olympiskt. Ryssland kommer inte att hindra sina idrottare att tävla i vinter-OS, meddelar president Vladimir Putin.

– Vi kommer garanterat inte att deklarera en bojkott, säger Putin.

Ryska idrottare som kan bevisa att de är rena och som aldrig har straffats för ett dopningsbrott tillåts tävla under olympisk flagg. Landets president Vladimir Putin meddelar nu att staten inte kommer stå i vägen för de ryssar som vill tävla i OAR (Olympic Athletes from Russia).

– Vi kommer inte att hindra våra olympier från att tävla, om de vill delta, säger Putin i ett tal där han även deklarerade sin presidentkandidatur för en fjärde period.

– Likväl måste vi få grepp om besluten som har tagits och sätta oss in i dokumenten och detaljerna, säger han om IOK-domen.

Inför IOK:s besked på tisdagen beskrev Putin en potentiell uteslutning av Ryssland, och att tävla under neutral flagg, som "förödmjukande". Makthavaren fortsätter att förneka statsstödd dopning och kallar domen "iscensatt och politiskt motiverad".

– Alla ser hur det ligger till, för mig finns det ingen tvekan om det.

Det är i nuläget inte prioriterat från regeringens sida att straffa ryska ledare som har stängts av från OS, så som biträdande premiärminister Vitalij Mutko, utan fokus ligger på att "försvara våra idrottares intressen".

Den ryska regeringen har konsekvent förnekat någon form av systematisk och statsstyrd dopning, och statskontrollerade medier har rapporterat om IOK:s beslut som en konspiration mot Ryssland.

TT-AFP-AP