Vilan blev guld värd för Sjöström

Publicerad:
Uppdaterad:

Simning. Beslutet att skippa 200 meter fritt och ta två vilodagar under VM väckte frågetecken.

I stället kan det ha varit lyckodraget som gav Sarah Sjöström hennes andra VM-guld.

– Förra året orkade jag knappt stå upp de sista dagarna. Jag tror det hade sett annorlunda om jag hade simmat 200 meter fritt, sade hon efter guldet på 50 meter fjäril.

Sarah Sjöström studsade fram i Kazan Arena efter segern på 50 meter fjäril, hennes andra titel under VM-veckan i Ryssland, och leendet ville aldrig försvinna.

Supersimmaren från Södertörn är den första svensken som vinner två VM-guld under ett och samma mästerskap i långbana. Hon blev dessutom första kvinnan som tog hem dubbeln och vann både 50 och 100 meter fjäril.

Kanske tack vare draget att ta två vilodagar efter urladdningen på 100 meter fjäril där hon satte världsrekord två gånger och vann ett överlägset guld.

Tog slut på EM

Det är första gången hon testar det upplägget och det innebar att hon skippade 200 meter fritt där hon var tvåa i världen inför mästerskapet.

Idén kom efter EM i Berlin där Sjöström vann suveräna sju medaljer - men där alla tre guld kom i början av mästerskapet. Hon missade bland annat guldet på 100 meter fjäril i slutet av veckan.

– Jag var så trött på slutet. Jag orkade inte gå upp på morgonen och jag sov tre timmar mellan passen, sade Sjöström efter lördagens guld.

Tränaren Carl Jenner tror också att vilan har hjälpt:

– Jag tror att det har hjälpt henne mer mentalt än fysiskt. Samtidigt har hon gjort en mycket bättre återhämtningsplan i år, men att inte simma på två dagar gav henne ny luft. Det har blivit som två mästerskap i ett.

Men om det blir så också i OS i Rio är en annan fråga.

– Vi ska utvärdera det här och titta på det under hösten. Det är ett lyxproblem att ha så många grenar där hon konkurrerar om medaljer, sade Jenner.

Putsade rekordet

50 meter fjäril är ingen OS-gren, men plockar hon in 200 meter fritt blir det fyra individuella grenar och upp till tre lagkapper på åtta dagar för henne i Rio.

Sjöström putsade sitt eget mästerskapsrekord från semifinalen med en tiondel och vann på 24,96.

Jeanette Ottesen, Danmark, var precis som på dubbla distansen tvåa och fick stryk med 38 hundradelar.

Danskan var före i starten, men efter halva loppet var Sjöström uppe i ledning och drog ifrån.

– Jag kände mig ganska lugn när det var 25 kvar. Jag visste att det är min styrka och jag försöker alltid komma ihåg det när jag simmar att "snart kommer din del av loppet". Då håller man sig lugn, sade hon.

Knappt en timme senare tog hon sig till final på 50 meter fritt med tredje tid.

Ytterligare en VM-medalj på söndagen?

– Jag vet ju hur mycket snabbare de flesta andra är första 25, så det gäller bara att göra mitt livs bästa start i morgon så kanske det blir en bronsmedalj, sade hon.

Kazan, TT:s utsände

Publicerad: