Samkönad dans i Eurogames

Publicerad:
Uppdaterad:

Sport. Samkönad dans är ett givet inslag i hbtq-idrottstävlingen Eurogames.

För första gången ställer ett svenskt manligt par upp.

– För tjugo år sedan kunde det bli bråk om man gick till en salsaklubb, säger Peter Csaszti och danspartnern Johan Björk.

Årets största hbtq-idrottstävling, Eurogames, pågår i Stockholm under veckan. Utöver traditionella idrotter som fotboll, tennis och friidrott finns också sporter som bridge, boule och dans på schemat.

Samkönad dans, där män dansar med män och kvinnor med kvinnor, har funnits med på tävlingsschemat sedan 1995 och i Victoriahallen pågår avancerade rörelser i tango, wienervals, samba och rumba.

I år ställer ett svenskt manligt par för första gången upp i tävlingen: rutinerade Peter Csaszti och Johan Björk. Vanligtvis sysslar duon med queersalsa. En variant av den klassiska dansen där ambitionen är att lösa upp heteronormen.

Inte buskis

– Alla dansar med alla, och får testa både som förare och följare. En annan skillnad är att man kan röra sig klassiskt graciöst även som förare. Vi frågar alltid vilka som vill vara avklädda, det gör man inte traditionellt då det alltid ska vara kvinnans kropp som är naken. Vi vill att alla ska testa mjuka och hårda rörelser, säger Peter Csaszti.

I populärkulturella sammanhang porträtteras samkönad dans som i bästa fall karnevaliskt, men nästan uteslutande som buskis.

– Man har ofta gjort narr av män som dansar tillsammans, där någon har varit överdrivet feminin, säger Johan Björk och får medhåll av sin partner:

– Det här är inte ett Åsa Nisse-skoj med klänningar, utan på riktigt. Det är den gamla vanliga danspassionen så som det ska vara.

"Alla får dansa"

De tycker ändå att acceptansen ökat på senare år.

– Allt är relativt. För tjugo år sedan när jag var tonåring, då var det inte tillåtet alls. Jag kunde inte ta med mig en kille från en bögklubb, för jag är bög, då kunde det bli bråk. Det funkade inte. Sen prövade jag igen för åtta år sedan - och nu går det jättebra. Alla får dansa med den man vill, säger Peter Csaszti.

TT

Publicerad: