TT-Sport

Edin till VM trots SM-miss

Av: 

TT-Aftonbladet

TT-SPORT

(TT). Johan Edin åkte ut i SM-semifinalen, kastade skidorna i en snödriva och trodde att VM-chansen var borta.

Någon timme senare fick sprintåkaren ändå en av platserna i truppen till VM i Falun.

-Dagen har varit en känslomässig berg-och-dalbana, väldigt mycket upp och ner, sade Edin, 27.

Johan Edin var en av 18 längdskidåkare som förbundskapten Rikard Grip på söndagen tog ut i den svenska VM-truppen. Efter att ha fått beskedet var IFK Mora-åkaren omskakad.

På dåliga skidor kom Edin tidigare på dagen sist i sin SM-semifinal i det tunga sprintföret i Ånnaboda - inte alls den signal han ville skicka till landslagsledningen. Edin stormade ut ur målfållan och kastade iväg både skidorna och nummerlappen på vägen därifrån.

-Jag var helt säker på att nu är det kört, sade han efteråt.

-I kvartsfinalen fick jag ifrysning i skidorna från start. I semifinalen la de om vallan, men det blev inte helt bra. Jag kände redan från start att det här hänger jag inte med på.

Kamp mot Quicklund

Samtidigt tog sig Carl Quicklund till final.

-Som jag har sett det har det väl stått mellan mig och Carl. Eftersom han tog sig vidare rätt så övertygande från semin så tänkte jag att nu är det hans plats, sade Edin.

-Jag förstår om han är besviken. Men samtidigt, om man ser på resultaten som har varit, så har jag varit före honom i alla kval. Och det här är enda gången som han är före mig i resultatlistan också.

Rikard Grip:

-Det har varit väldigt öppet om sista platsen. Men vi har gjort en helhetsbedömning och tittat på de resultat som har gjorts tidigare under säsongen. Johan har varit extremt säker i kvalen i världscupen, och det är en väldigt stor nyckel om man ska ta sig ännu längre.

Södergren reserv

37-årige veteranen Anders Södergrens fina SM-insats - han blev trea på lördagens 15 kilometer - räckte "bara" till en plats som reserv på hemmaplan. I stället fick Martin Johansson en ordinarie plats i truppen. Men det är mycket möjligt att Södergren ändå blir aktuell för den avslutande femmilen, där fem svenskar får starta.

Rikard Grips största huvudbry har varit att ta ut sprintåkare på damsidan. Men Jennie Öberg - världscupvinnare på fristilssprinten i Rybinsk - kom inte till start i SM-sprinten, samtidigt som Hanna Falk (etta) och Magdalena Pajala (tvåa) övertygade. Det gjorde jobbet lättare för förbundskaptenen. Alla tre fick plats i truppen, men Falk och Pajala tog sprintplatserna medan Öberg i första hand är aktuell för andra distanser.

Det svenska målet i Falun är fem medaljer. Blygsamt med tanke på succén i OS i Sotji?

-Nä, det tycker jag inte. Vi ska vara realistiska. Vi tog till exempel två medaljer på herrar sprint, och där har vi inte varit med där framme riktigt, sade Grip.

-Men det kan bli fler ändå. Vi hade tre till sju medaljer som mål senast, och då blev det elva.

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport