Wikström bra med i varma maran

Martin Yngve/TT

Publicerad 2021-08-07

Det blev kenyansk dubbelseger i damernas maratonlopp.

Carolina Wikström var med i OS för att se och lära inför framtida maratonlopp. Det svenska hoppet visade att hon redan kan och sprang med tiden 2.33.19 in på 22:a plats i värmen i Sapporo.

Wikström inledde lugnt, sprang successivt upp sig och plockade många placeringar under loppets andra halva. Sista sju kilometerna var Wikström en av de snabbaste i hela fältet.

Maratonlöparna tävlar precis som gångarna tidigare i veckan i Sapporo för att få lite svalare väder. Men även i norra Japan är det varmt, tidigt på lördagsmorgonen faktiskt varmare än i Tokyo, och bara tio timmar före start tidigarelades loppet med en timme för att löparna skulle slippa den värsta värmen.

Vid starten klockan 06.00, lokal tid, var det 25 grader, men med mycket hög luftfuktighet. Och Wikström hade förberett sig på värmen.

– Jag kommer att ha ispack i byxlinningen som jag springer ungefär en kilometer med och sedan kastar bort, sade hon inför loppet.

Ett dussintal av de 88 startande bröt loppet, men inga allvarliga skador har rapporterats.

Guldstriden blev en helkenyansk uppgörelse. Med en knapp mil kvar att springa ryckte Peres Jepchirchir och världsrekordhållaren Brigid Kosgei åt sig en liten ledning, som bara amerikanskan Molly Seidel kunde hota.

Sista kilometern spurtade Jepchirchir ifrån sin landsmaninna och kunde efter 2.27.20 sträcka armarna i luften. Kosgei tog silver före Seidel.