"Jag vill bara in i EM-bubblan och njuta"

avTT

Publicerad:
Foto: Adam Ihse/ TT
"Så mycket ansvar som möjligt och helst spela hela tiden, det är väl den rollen alla handbollsspelare vill ha", säger Jim Gottfridsson.

Han hoppade ut ur VM på kryckor för ett år sedan.

Sveriges lagkapten Jim Gottfridsson har längtat extra mycket efter EM på hemmaplan.

– Jag vill bara in i EM-bubblan och njuta, säger han.

Det blev ett deppigt slut på VM i Danmark för Jim Gottfridsson. En vadskada i den sista gruppspelsmatchen mot Ungern gjorde att skåningen hade spelat klart, lagom till att Sverige skulle resa till Herning för att bland annat möta Norge och värdnationen i mellanrundan.

– Det kändes som att man fick vara med på förspelet men inte när det roliga skulle avgöras. Så det är klart, jag har längtat väldigt mycket efter det här mästerskapet. Man känner att det börjar pirra lite i magen, säger Gottfridsson inför fredagens premiär mot Schweiz i Scandinavium i Göteborg.

Nyckel i landslaget

Att säga att handbollslandslaget står och faller med den 27-årige mittnian är att ta i. Men det här är kalla fakta:

När Sverige tog EM-silver för två år sedan utsågs Gottfridsson till turneringens mest värdefulla spelare. När han skadade sig i VM förra året var Sverige obesegrat – men utan honom i laget blev det förluster mot grannländerna som sedan gjorde upp i finalen.

– "Gotte" har varit en väldigt stor del av vår framgång, han har styrt anfallsspelet genom att både sätta andra spelare i lägen och kunna avsluta själv. Och den skalle han har när det ska avgöras är ju otroligt viktig. Det finns inte hur många spelare som helst av hans kaliber, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Gottfridsson, som är Andréssons förlängda arm ute på planen, älskar det stora förtroende han får ute på planen.

– Så mycket ansvar som möjligt och helst spela hela tiden, det är väl den rollen alla handbollsspelare vill ha, säger han och flinar.

Under åren i Flensburg-Handewitt har han redan vunnit Champions League en gång och Bundesliga två gånger. Och rollen i den tyska storklubben blir bara större och större, precis som i Blågult där han har tagit över lagkaptensbindeln efter Niclas Ekberg.

Nytt kontrakt

Inför EM är självförtroendet på topp efter en stark höst och ett nypåskrivet kontrakt som sträcker sig till 2025.

– Jag har fått ta ett ännu större ansvar anfallsmässigt, vilket har blivit ganska naturligt när en toppspelare som Rasmus Lauge lämnade klubben. Fullföljer jag kontraktet har jag varit tolv år i en världsklubb – och det skulle jag i så fall vara väldigt stolt över, säger Gottfridsson.

När Sverige senast spelade ett mästerskap hemma, VM 2011, såg den då 18-årige Ystadpågen en match från läktarplats i Malmö. Nu ser han fram emot att vara en av spelarna på golvet i stället.

– Man längtar efter att få springa nere på planen när alla hejar på en, säger han.

– Men det gäller att vi är extremt skärpta i 60 minuter och det måste vi vara direkt mot Schweiz klockan 20.30 på fredag. Då är det full gas, för förlorar vi den har vi satt oss i skiten direkt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg