Samuelsson: "En skam för hela idrotten"

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
"Jag tycker det är väldigt tråkigt att man kan vara avstängd för epo och sedan komma tillbaka och vinna VM-guld", säger Samuelsson.

Tidigare dopningsavstängde Alexander Loginov tog VM-guld i skidskyttesprinten i Antholz.

Något som väckte starka reaktioner.

– Det är en skam för hela idrotten, sade Sebastian Samuelsson.

– Ni är alla välkomna hem till mig för att se att det jag gör är rent, sade Loginov.

Herrarnas sprint handlade på förhand om duellen mellan fransmannen Martin Fourcade och Norges stjärna Johannes Thingnes Bø.

Efteråt handlade allt om ryssen Alexander Loginov.

Han tog återigen medalj – den här gången guld före Quentin Fillon Maillet, Frankrike, och Fourcade – och det rörde upp staka känslor.

Loginov var avstängd för epodopning (2014–2016) och redan när han tog VM-silvret i sprinten i Östersund i fjol var det åkare som reagerade starkt.

Nu var domen minst lika hård.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att man kan vara avstängd för epo och sedan komma tillbaka och vinna VM-guld. Det är en skam för hela idrotten, sade lördagens bäste svensk Sebastian Samuelsson som slutade elva.

– Det var så grova ord i omklädningsrummet här tidigare så jag vet inte om jag vågar återberätta dem. Det är många som inte är glada, så klart, över att det går till på det viset. Jag tycker det är väldigt tråkigt, men vi vet ju om att det är så här och det går inte att göra något åt det nu.

"Testats 12–16 gånger"

Loginov själv gjorde inga tv-intervjuer direkt efter loppet, men kom på presskonferensen. Efter att han fick svara på de vanliga frågorna om sin skidåkning och sitt skytte för dagen kom desto tuffare frågor. "Hur många gånger har du testats under säsongen?" och "Varför ska vi tro dig nu?" var några av frågorna från det stora pressuppbådet som hade samlats kring podiet.

– Jag ska kolla om jag har uppkoppling (på telefonen) och kan se och berätta, svarade Loginov lugnt där han satt med huvudet i handen och nästan uttråkad min.

– I alla fall 12–16 gånger. Och jag och min fru har precis köpt en ny större lägenhet, ni är alla välkomna dit för att se min dagliga rutin och se att det jag gör är rent.

Presskåren skrattade

Ett svar som fick den ryska presskåren, som förstod svaret innan det översattes till engelska, att skratta i mediecentret.

Loginov har tidigare kritiserats för att inte prata med media, och när Martin Fourcade på stolen bredvid Loginov fick frågan om hur ryssen ska göra för att bli insläppt i skidskyttefamiljen igen är det just det fransmannen säger:

– Att vara ärlig och att prata. Att vara tyst hjälper inte till att återfå förtroendet, säger Fourcade.

Loginov:

– Jag är öppen för att prata, jag kan prata med alla åkare om vad som helst. Problemet är att jag inte är president och inte kan arrangera presskonferenserna.

"Svårt att svälja"

Norske fyran Tarjei Bø var precis som Samuelsson hård i sin dom mot ryssen.

– Han som vinner guld tror jag egentligen bara vi kan ta bort. Han förtjänar inte att vara här, sade han till NRK.

När han kom till den skrivande pressen var han något lugnare men slog ändå fast:

– Det handlar om fair play. Vi jobbar livet ur oss för att kämpa om medaljer... Jag går ett brutalt sistavarv och går i mål som trea och tror att det ska räcka till brons. Men så kommer ryssen och jag blir fyra, det är tufft. Det är historiken som gör att det är svårt att svälja, sade Tarjei Bø.

Storfavoriten till guldet, lillebror Johannes Thingnes Bø, blev femma och har en bra chans att revanschera sig i söndagens jaktstart.

För övriga svenskar blev det precis som för Samuelsson ett fall framåt, inte minst på skjutvallen. Jesper Nelin, en bom, slutade på 19:e plats, Peppe Femling, också en bom, blev 20:e och Martin Ponsiluoma, två bom, 27:a.

Publicerad: