Dansk dynamit väntar: "Bättre än någonsin"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2024-01-18

Världens bästa spelare – och världens bästa lag. Det är vad som väntar Sverige när handbolls-EM fortsätter med ett nordiskt tungviktsmöte.

– Danmark är bättre än någonsin, säger Max Darj.

Fredagskvällen i Hamburg bjuder på Sveriges tuffaste utmaning så här långt i turneringen. Ja, kanske till och med den tuffaste man över huvud taget kan tänka sig i handbollen just nu.

Danmark har tre raka VM-guld, 14 raka mästerskapsmatcher utan förlust – och har hittills i EM vunnit alla matcher med som minst nio mål.

Favoritskapet som danskarna hade redan inför EM är intakt.

– Det är svårt att inte ranka dem bäst i världen. Och på rak arm är det svårt att hitta ett bättre Danmark (än årets), säger svenske mittsexan Max Darj.

”Talar för sig själv”

Till vardags delar han omklädningsrum med Mathias Gidsel, den danske superstjärnan som är Darjs klubbkamrat i Füchse Berlin.

– Hans spel talar väl för sig själv. Han är den bästa i världen, det är honom man ska stoppa just nu, säger svensken.

– Hans styrka är ”man mot man”-spelet och man kan inte vara nöjd om man har stoppat honom tre, fyra gånger – för då gör han tre raka mål sedan. Han vägrar att bli stoppad, vägrar att förlora, att låta någon annan vinna.

Sverige är precis som Danmark obesegrat i EM och kommer stärkt efter den övertygande segern mot Slovenien, då det framför allt var defensiven som fungerade bra med bara 22 insläppta mål.

– Försvarsspelet var betydligt bättre nu. Vi är nöjda, har självförtroende och poängen med oss, säger Darj.

Sverige får finna sig i den något ovana rollen som underdog, men vet också att man har lyckats slå Danmark förr. Bland annat senast lagen möttes i ett mästerskap, i gruppspelet i OS i Tokyo för två och ett halvt år sedan.

Enkel seger

Det stjärnspäckade danska laget inledde mellanrundan i Hamburg med att köra över Nederländerna, seger med 39–27 efter bland annat nio mål av Gidsel.

– Jag tycker att vi verkligen har börjat hitta ett ”flow” i de två sista matcherna. Men vi är inte helt uppe på den nivå vi hade när vi vann VM-finalen (mot Frankrike) i fjol, säger Gidsel.

Rasmus Lauge, en av många stjärnor i den danska truppen, säger att spelarna gör det bästa för att omfamna favoritskapet.

– Vi har blivit väldigt uppsnackade i år. Men vi försöker se på det på ett annat sätt, och säga att vi har gjort oss förtjänta av att vara favoriter. Så vi försöker njuta av det, i stället för att låta det pressa oss, säger han.