Wik: "Det är ändå världens bästa lag"

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2023-12-13

Ett skadedrabbat Rosengård höll ihop i en dryg halvtimme – sedan spelade Barcelona ut sitt register.

Den regerande Champions League-mästaren vann med hela 6–0 på Malmö IP.

– Det är ändå världens bästa lag, säger Rosengårdsbacken Jessica Wik.

Efter två förluster av två möjliga – Eintracht Frankfurt (1–2) och Benfica (0–1) – väntade tuffast tänkbara motstånd för Rosengård i Champions League i form av Barcelona.

Det regerande mästarlaget. Världens bästa spelare i form av spanjorskan Aitana Bonmatí. En uppsjö av landslagsspelare och flera VM-guldmedaljörer.

Då slutade mötet inför 4 122 åskådare på Malmö IP med en 0–6-förlust för Rosengård.

”Det suger”

– Jag är stolt över arbetsinsatsen och stolt över stora delar av vårt försvarsspel, men det suger att förlora med 6–0, säger anfallaren Olivia Schough.

Under en dryg halvtimme stod dock hemmalaget upp bra och kunde vid ett par tillfällen hota den katalanska storklubben, som saknade den långtidsskadade svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö.

– Jag tycker ändå att vi sitter ihop ganska bra i försvarsspelet, speciellt första halvlek. Sedan är det tråkigt att vi ligger under med 3–0 efter första ändå, lite onödiga mål, säger backen Jessica Wik.

Det var Wik som i den 16:e minuten olyckligt svarade för ett självmål när hon styrde in ett lågt inlägg från Bonmatí, som var en av frontfigurerna när Spanien tog VM-guld i somras.

– Det är snöpligt och tråkigt att det ska hända i just en sådan här match. Också när det är just det första målet, annars hade man kanske kunna leva på den där nollan lite längre, säger Jessica Wik.

Nästan omgående efter avspark var det ytterst nära att Rosengård kvitterade, men Barcelonamålvakten Sandra Paños lyckades styra Hanna Anderssons distansskott i ribban.

I stället utökade Barcelona till 2–0 i den 37:e minuten och precis innan pausvilan kom 3–0 bakom Angel Mukasa i hemmamålet. Till slut skrevs förlustsiffrorna till 0–6 efter tre bortamål även i den andra halvleken.

– Det är synd. De är ju skickliga. Det är svårt att hålla emot under en så lång tid. Vi har mycket att ta med oss, men lite att jobba på ändå, säger Jessica Wik.

Möter Barcelona igen

Barcelona kunde lufta sin trupp, men Rosengård har en lång skadelista. Jämfört med Benficamatchen i slutet av november har den fyllts på med spelare som exempelvis Mai Kadowaki och Caroline Seger, som nyligen aviserade att hennes 18 år långa landslagskarriär är över.

– Hela säsongen har varit mycket skadedrabbad. Tråkigt att vi inte kan spela ihop ett lag och spela med samma elva, säger Wik.

Barcelona står på maximala nio poäng och imponerande 14–1 i målskillnad. Rosengård är gruppjumbo på noll poäng. Nästa vecka – fyra dagar innan julafton – väntar återigen Barcelona på bortaplan. De två sista matcherna spelas i januari.