Norén öppnar för OS i Paris

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2021-08-01

Alex Norén på 16:e hålet under avslutningsrundan av OS-golfen utanför Tokyo.

Resultatmässigt blev det inte vad han hade hoppats på. Upplevelsemässigt bättre än han trott.

Därför hoppas Alex Norén på en OS-biljett även om tre år.

– Jag tycker det har varit otroligt och skulle gärna spela igen.

Till slut blev det 67 slag under avslutningsrundan för svensken och en delad 16:e plats. Det var egentligen inte söndagens spel som var problemet, snarare gårdagen då han spelade bort sig från medaljstriden.

– Jag grämer mig överlag att jag inte var där med närspelet. Sedan var det länge sedan jag var så här stabil från tee så därför är jag också besviken, jag hade kunnat vara med upp i toppen, sade Norén.

För svensk herrgolfs del blev det därmed ingen repris på succén i Rio de Janeiro med Henrik Stensons OS-silver, tävlingens andre svensk, Henrik Norlander, kom på en undanskymd 45:e plats.

Gav mersmak

För Norén gav dock OS i Tokyo mersmak och på grund av covid-situationen är det nu bara tre år kvar till nästa OS, då i Paris.

Där vill gärna Norén vara med.

– Jag tror aldrig jag haft ett sådant enkelt fokus när det inte är några rankingpoäng, inga prispengar som avgör hur man ska ligga till på olika listor utan bara tre medaljer för ett land och dig själv. Jag tycker det har varit otroligt och skulle gärna spela igen.

39-årige Norén må vara en veteran inom svensk golf men det finns flera faktorer som faktiskt talar för honom, såväl inför som under ett OS i Paris 2024.

Konkurrensen inom svensk herrgolf är – diplomatiskt uttryckt – inte mördande när Stenson rasat på rankningen och ingen i en yngre generation klivit fram.

Ytterligare en morot för Norén är själva spelplatsen, Le Golf National, en av Europas högst rankade golfbanor och spelplats för Ryder Cup 2018.

För Norén betyder den dock något speciellt. Det var där han tog en av karriärens tyngsta segrar när han vann på Europatouren 2018.

– Jag skulle jättegärna spela där. Det känns dessutom lite närmare och skönare när det gäller uppladdning, då är man förhoppningsvis i Sverige inför OS och inte behöver tänka på jet-lag och värme. Jag tror det kan bli ett grymt OS, sedan borde vi ha fyra svenska spelare med nästa gång.

En nagelbitare till slut

Och skulle Norén ha några åldersnojjor var det bara att titta i resultatlistan för årets tävling. I toppstriden återfanns tidigare sydafrikanen Rory Sabbatini, numera slovak och 45 år gammal.

Detta efter att vad som såg ut att bli en uppvisning av världsfemman Xander Schauffele men till slut blev en nagelbitare, med Schauffele själv som huvudregissör.

På 14:e hålet hamnades amerikanens drive ut bland japanska buskar och träd. När han väl klev av green hade ett slags ledning förvandlats till delad ledning med just Sabbatini som var klar för dagen efter en fantastisk runda med blott 61 slag.

Schauffele kunde dock återta ledningen med en birdie på 17:e hålet innan ännu en sned drive satte honom i klistret. Den här gången räddades han dock av inspelet som till slut gav en lätt putt för OS-guldet. Om bronset gjorde sju spelare upp i särspel med Pan CT, Taiwan, som segrare till slut.