Rasmus namnet för dagen i svensk storseger

Av:  Göran Sundberg/TT

Rasmus Dahlin (till vänster) grattas av Adam Larsson efter sitt första landslagsmål.
Rasmus Dahlin (till vänster) grattas av Adam Larsson efter sitt första landslagsmål.

Sverige körde över Storbritannien i ishockey-VM.

Och det var Rasmus bakom det mesta.

Rasmus Asplund gjorde två mål och Rasmus Dahlin sköt sitt första landslagsmål och spelade fram till två i 6–0-segern.

Lagkamraterna från Buffalo Sabres briljerade när Tre Kronor tog tredje raka segern i Tammerfors.

Detta efter en sanslös inledningsperiod där svenskarna tryckte gasen i botten och gjorde 5–0 på ett chanslöst Storbritannien.

Rasmus Asplund gjorde två mål i söndagens 5–3-vinst i toppmötet med Tjeckien.

Det hann bara gå 13 sekunder så hade Asplund gjort sitt tredje mål i turneringen då han slog in en retur bakom målvakten Ben Bowns på passning från Joel Kellman och Rasmus Dahlin.

När Rasmus Asplund sedan avslutade öppningsperioden med att slå in en retur i numerärt överläge – med samma passningsläggare som vid 1–0 – innebar det 5–0 till Tre Kronor.

Dahlins debutmål

Däremellan surrade de blåtröjade svenskarna som bålgetingar runt Bowns som byttes ut efter första perioden.

Joakim Nordström gjorde 2–0 på en retur, Anton Bengtsson pricksköt 3–0 och Rasmus Dahlin slog till med sitt första landslagsmål i sin elfte landskamp.

– Jag siktade högt, men det tog på en klubba och gick mellan benen, men jag tar det, säger Dahlin till Viaplay.

Rasmus Asplund är med sina fyra mål i delad skytteligaledning tillsammans med kanadensaren Pierre-Luc Dubois.

Svenskarna vann skotten i första perioden med 19–3, men slog sedan av på takten samtidigt som britterna blev betydligt mer noggranna i försvarszon.

– Första bytet skickar rätt signaler och man får göra målet. Sen kommer nästa ut och så rullar det på och helt plötsligt står det 5–0. Då blir det så mycket bekvämare att spela de två andra perioderna, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.

Bengtsson tvåmålsskytt

I den andra perioden var det britterna som var närmast ett mål, men Matthew Myers prickade ribban bakom Magnus Hellberg i ett numerärt överläge.

Anton Bengtsson blev också tvåmålsskytt när han prickade krysset bakom Bowns ersättare Jackson Whistle fram till 6–0 i tredje perioden.

– Det är en bra genomförd match. Vi vinner, tar poängen och nu går vi vidare. Det blir extremt tufft i morgon (mot Finland) så det gäller att vi laddar om och kommer ut stenhårt, säger Dahlin.

Sverige hade anmält backen Jonathan Pudas till VM-truppen inför matchen – men Skellefteåspelaren, i måndags prisad som SHL:s bäste back, fick spela forward. Detta då Lucas Wallmark saknades i matchen och svenskarna då bara hade tio friska forwards.

Wallmark är dessutom ett frågetecken inför onsdagens toppmöte med hemmanationen och OS-guldvinnaren Finland.

Då kan dock Carl Grundström ta en plats i laguppställningen. Los Angeles-forwarden har tackat ja till VM-spel och väntas landa på onsdagsförmiddagen. Förbundskapten Johan Garpenlöv planerar att spela Grundström direkt.

Publisert: