Pelés uppmaning till Putin: "Stoppa kriget"

Av:  TT-AP

Den brasilianske fotbollslegendaren Pelé träffade Rysslands president Vladimir Putin i S:t Petersburg 2017. Arkivbild.
Den brasilianske fotbollslegendaren Pelé träffade Rysslands president Vladimir Putin i S:t Petersburg 2017. Arkivbild.

Fotbollslegendaren Pelé uppmanar Rysslands president Vladimir Putin att stoppa kriget mot Ukraina.

”Det finns inget försvar för att fortsätta våldsamheterna”, skriver brasilianaren på Instagram.

Den 81-årige Pelé, som just nu genomgår en cancerbehandling, publicerade sitt inlägg samtidigt som Ukrainas fotbollslandslag spelade VM-playoff mot Skottland, vann med 3–1 och är klart för playoffinal på söndag mot Wales.

”Idag försöker Ukraina att glömma, åtminstone i 90 minuter, tragedin som uppslukar deras land. Att spela om en plats i VM är en svår uppgift – nästan omöjligt när så många liv står på spel”, skriver Pelé och kommer med en uppmaning till den ryske presidenten:

”Stoppa invasionen. Det finns absolut inget försvar för att fortsätta våldsamheterna. När vi tidigare träffades och utbytte leenden tillsammans med ett långt handslag trodde jag aldrig att vi senare skulle bli så splittrade som vi är nu. Kraften att avsluta konflikten ligger i dina händer, samma händer som jag skakade i Moskva vid vårt senaste möte 2017.”

Ryssland inledde invasionen av Ukraina den 24 februari. Enligt FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter har mer än 4 000 civila dödats och nästan 5 000 skadats.

Publisert: