Kurtulus spelklar – grönt ljus från Fifa

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2022-05-30

Hammarbys Edvin Kurtulus ansluter till landslagstruppen sedan Fifa godkänt hans nationsbyte från Kosovo till Sverige. Arkivbild.
Hammarbys Edvin Kurtulus ansluter till landslagstruppen sedan Fifa godkänt hans nationsbyte från Kosovo till Sverige. Arkivbild.

Fifas papperskvarnar malde snabbt.

Edvin Kurtulus är spelklar för Sverige och ansluter omedelbart till landslagstruppen.

22-åringen valde nyligen att representera Sverige i stället för Kosovo.

– Han hör definitivt hemma här, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Kurtulus har gjort succé som mittback i Hammarby under den allsvenska vårsäsongen.

Landslaget skriker efter mittbackar.

Därför får Kurtulus ett snabbspår in i landslaget sedan han meddelat att han hellre vill spela för Sverige. Internationella fotbollsförbundet, Fifa, behandlade i dagarna hans ärende och under måndagseftermiddagen nådde det positiva beskedet landslagschefen Stefan Pettersson.

”Vi har fått besked från Fifa att begäran om nationsbyte gått igenom och han är därmed tillgänglig för oss med omedelbar verkan. Han ansluter till truppen i kväll”, säger Pettersson i ett pressmeddelande.

Stekhett intresse

Landslagets intresse för Edvin Kurtulus blev stekhett när Andersson fick vetskap om att försvararen tagits ut Kosovos landslag men helst ville spela för Sverige, en information förbundskaptenen fick från Hammarbys sportchef Jesper Jansson.

Då agerade landslagsledningen snabbt. Andersson ringde Kurtulus och gav honom en plats i truppen till landskamperna i Nations League mot Slovenien, Norge, Serbien och Norge igen.

På presskonferensen tidigare under dagen sade förbundskaptenen:

– Nu är det pappersarbete. Bollen ligger hos Fifa och det kan gå snabbt och han kan ansluta till den här samlingen, om inte så kanske vi tar in en annan mittback, säger Andersson.

Förbundskaptenen har bra koll på försvararen, som förra året spelade i hans favoritklubb Halmstads BK. Då var Kurtulus oftast högerback.

”Vi är nyfikna”

– Nu har han utvecklats vidare i Hammarby och har varit jättebra som mittback. Han är en som vi har haft ögonen på. Vi är nyfikna.

Edvin Kurtulus imponerade på Andersson i den allsvenska matchen mot IFK Norrköping och i cupfinalen mot Malmö FF.

– Han mötte allsvenskans för mig två bästa forwards, åtminstone fysiskt sett. Han tog ”Totte” (Christoffer) Nyman i löpduellerna och tog honom fysiskt och tryckte undan, samma sak med Isaac Kiese Thelin (i Malmö FF). Han är stark i det spelet, dessutom har han en bra fot och för fram bollen och är en bra huvudspelare både offensivt och defensivt. Han har många bra egenskaper som en mittback ska ha. Han är inte färdig för att vara en startspelare i landslaget , men han passar, precis som Hjalmar Ekdal, in profilen vi tittar på nu. Det är spelare som absolut kommer att vara med och konkurrera om ett år eller två, säger Janne Andersson.