Lagkamraten: "Tror inte att Cristiano är glad"

Mikael Widerberg/TT

Publicerad 2022-12-07

Det är den sista stora föreställningen i den största turneringen. Och visst, det kan fortfarande sluta med succé. Men just nu falnar glorian. Vad är det egentligen som händer med Cristiano Ronaldo?

Låt oss börja med det självklara:

Portugal är vidare till kvartsfinal i fotbolls-VM i Qatar – och det kan mycket väl bli så att Cristiano Ronaldo i slutändan skjuter hem guldet i finalen den 18 december.

På ett sätt vore det logiskt.

För megastjärnan har genom karriären haft en förmåga att lyfta sig när det gäller som mest, tysta kritikerna och prestera på ett sätt som få andra någonsin har varit i närheten av.

Men frågan är om han har det i sig den här gången.

Turbulent tid

Cristiano Ronaldo kom till VM med kungakronan på sned. I Manchester United har han varit petad under stora delar av säsongen och i en uppmärksammad intervju med tv-profilen Piers Morgan sågade han såväl klubben som tränaren Erik ten Hag längs med fotknölarna.

Det ledde till att Ronaldo och Man United kom överens om att bryta avtalet, och hur den turbulenta tiden har påverkat stjärnan vet han nog bara själv. Men han vill inte prata om det. Och på planen har han inte låtit fötterna tala.

Han inledde förvisso VM med en fullträff – och blev därmed den första manliga spelaren att göra mål i fem olika världsmästerskap – men sedan dess har spelet inte lyft.

Stöttas av lagkamraterna

37-åringen har inte riktigt gått att känna igen, hans kroppsspråk har vittnat om att han inte är tillfreds och i 6–1-krossen mot Schweiz i åttondelsfinalen var han till och med petad ur startelvan. Med 20 minuter kvar att spela byttes Ronaldo in och efter slutsignalen såg det mest ut som att han ville lämna planen fortast möjligt. Han firade inte segern med lagkamraterna utan stegade i stället rakt ut till omklädningsrummet och i flera medier spekuleras det nu i att han kan gå i från att vara landslagets självklara mittpunkt till att bli en börda.

Det snacket ger dock lagkamraterna inte mycket för.

– Det finns inga problem mellan Cristiano och gruppen. Han vet att det viktigaste är vi, säger mittbacksveteranen Pepe, som tog över kaptensbindeln från Ronaldo, till Diário de Notícias.

Gonçalo Ramos, som ersatte Ronaldo i startelvan och som svarade för tre av målen mot Schweiz, är inne på samma linje.

– Han pratar med mig och med alla i laget. Han är vår kapten och försöker alltid hjälpa alla, säger han.

”God relation”

När Ronaldo med snabba steg lämnade den mixade zonen efter matchen mot Schweiz avfyrade han förvisso av ett stort leende, men några direkta frågor ville han inte svara på. Enda gången han tog ton var när en reporter undrade om han var glad.

– Ja, så klart, svarade Ronaldo.

– Portugal vann ju.

Portugals förbundskapten Fernando Santos säger på en presskonferens att valet att peta Ronaldo helt och hållet var taktiskt och inte på något sätt disciplinärt. Men likväl menar Santos att han inte var nöjd med attityden Ronaldo visade upp i samband med att han blev utbytt i 1–2-förlusten i gruppspelsepilogen mot Sydkorea.

– Men jag tror att det problemet är löst nu. Jag sade det redan på förra presskonferensen, och jag kan säga det igen: det är något som är löst. Jag har en väldigt god relation till Ronaldo. Jag har ju känt honom sedan han var 19 år gammal, säger Santos och öppnar sedan för att ta tillbaka honom i startelvan i kvartsfinalen mot Marocko på lördag.

– Jag tycker alltid att han är en otroligt viktig spelare för vårt lag.

Är inte glad

Samtidigt som Ronaldo – som för övrigt har tillbakavisat uppgifterna om att han ska ha skrivit på ett miljardkontrakt med saudiska klubben al-Nassr – har det tungt bär hans stora nemesis Lionel Messi hela Argentina på sina axlar. PSG-anfallaren har gjort tre mål hittills i VM och ses som turneringens bästa spelare jämte Frankrikes Kylian Mbappé.

Att Ronaldo inte nämns i samma meningar som övriga superstjärnor är ovanligt. Och möjligtvis något som gör att frustrationen hos honom blir än starkare när han sitter på bänken.

– Han är världens mest kända spelare. Ingen idrottare överlag är mer känd än honom. Så tror ni att han är glad över att sitta på bänken? Jag tror inte att Cristiano är glad. Om tränaren skulle sätta mig på bänken i nästa match skulle jag också bli sur, säger lagkamraten Bruno Fernandes på en presskonferens.