"Mondo är vår trofé – älskar sporten"

Av:  Fredrik Andersson/TT

Totalt överlägsen förra säsongen.

Hur kul ska det egentligen bli att möta Armand Duplantis det här året?

– Jag tror inte det går att slå honom, säger norrmannen Pål Haugen Lillefosse.

Världens bäste stavhoppare inleder i kväll säsongen med sin egen tävling Mondo Classic i Uppsala. 23-årige Duplantis gör det med ett otroligt 2022 i ryggen:

VM-guld både inomhus och utomhus, EM-guld och tre nya världsrekord.

– Det är helt otroligt, han är den bäste som någonsin utövat sporten och han skriver fortfarande historia. Det är ganska tufft att vara stavhoppare nu, men det är vad det är, säger 27-årige filippiniern Ernest Obiena, trea på världsrankningen.

TT: Är det kul att möta Duplantis?

– Det är det, det är både för- och nackdelar med någon som är så dominant.

”Blir starstruck”

Startfältet i Uppsala är starkt, bland deltagarna finns även 21-årige norrmannen Pål Haugen Lillefosse, nia på världsrankningen.

– Man blir nästan lite ”starstrucked” varje gång man ska tävla mot ”Mondo”, han är bäst genom alla tider, säger Lillefosse.

TT: Hur ska ni slå honom?

– Det är svårt att säga, om ”Mondo” fortsätter att bli bättre så blir det svårt.

TT: Går det att slå honom?

– Jag tror inte det, men jag hoppas vi kan göra det lite mer spännande. Nu fajtas vi om silver och brons, det hade varit kul att komma upp där och göra det mer spännande.

”Han är vår trofé”

Rutinerade Sam Kendricks, 30, håller inte igen med vad han tycker om Duplantis.

– ”Mondo” är vår trofé, en stavhoppare som älskar sporten. I flera år försökte jag att förändra sporten, jag klarade inte det. ”Mondo” förändrade den, säger Kendricks.

– Folk frågar mig hela tiden om att ”Mondo” valde Sverige före USA. Han valde Sverige, vi kunde inte få honom. Ni borde vara skyldiga honom för det, vara ännu mer exalterade än vad han är. Han valde er och han ger allt för er, allt för att sätta Sverige på kartan, det gjorde han inte för USA.

Publisert: