Rubensson om flytten: "Stor skillnad på allt"

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2024-04-08

Elin Rubensson under måndagens träning.

När flyttsuget i höstas kom dök inga anbud upp.

Men när Houston Dash hörde av sig behövde Elin Rubensson inte fundera länge.

– De har mycket att erbjuda både på och utanför planen, säger landslagsmittfältaren.

Elin Rubensson spelade 14 säsonger i damallsvenskan och stormtrivdes i Göteborg. Men till slut blev det ett utlandsäventyr ändå för henne, maken Filip och sonen Frans.

För några veckor sedan gick flyttlasset till mångmiljonstaden Houston i Texas.

– Det har varit en stor omställning så klart, det är helt nytt allting. Men det har varit en jättebra start och vi trivs superbra hittills, säger 30-åringen.

Att flytta från huset i Lindome till en lägenhet i Houston är en stor omställning i sig. Men även fotbollsmässigt har det varit mycket nytt att vänja sig vid.

– Det är en liten annan typ av fotboll och en väldigt jämn liga med hög kvalitet och högt tempo, många skickliga spelare i ligan, roliga matcher, jämna matcher, säger hon.

Det var efter det svenska VM-bronset i fjol, där Elin Rubensson var en av de bästa spelarna, som hon på allvar började fundera på ett utlandskontrakt.

– Det kom ganska naturligt. Jag har inte riktigt känt det tidigare och det har jag ju varit öppen med, att jag trivts väldigt bra hemma i Sverige.

– Men jag kände väl, främst efter VM, att det var dags för något nytt.

Familjen med

Det tog några månader innan chansen kom. Men då var det ingen större tvekan. Inte minst för att Houston Dash erbjöd en bra helhetslösning för familjen Rubensson.

Elin Rubensson debuterade för Houston Dash på hemmaplan för två veckor sedan. Första bortamatchen var mot nystartade Bay FC i San Francisco under påskhelgen.

Dit följde maken Filip och sonen Frans (född 2020) självklart med.

– Jag fick väldigt snabbt intrycket av klubben att de är väldigt familjära och vill göra allt för att Frans och Filip också ska trivas, säger Elin Rubensson.

– Bara det att de får följa med på varenda bortamatch med laget, det är sådana smågrejer som varit väldigt viktiga för mig.

Inhopp i fredags

Nu är Rubensson tillbaka i Göteborg för tisdagskvällens EM-kval mot Frankrike.

Landslagsmittfältaren har haft en del skadebekymmer sedan i somras, senast efter en smäll mot huvudet. Hon har dock fått speltid i Houstons två senaste matcher och fick ett inhopp även i slutet av EM-kvalet mot England (1–1) i fredags.

Att klara 90 minuter mot Frankrike på tisdagskvällen är inga problem, tror hon.

– Jag är fortfarande lite i en stegring och försöker hitta tillbaka till min absoluta toppform. Men jag tror absolut att jag skulle orka 90 minuter, säger hon.