Göteborg

Löparstjärnan i informationskampanj om corona

Av: 

TT

Mustafa Mohamed engagerar sig för att information om coronaviruset ska nå fler. Arkivbild.
Mustafa Mohamed engagerar sig för att information om coronaviruset ska nå fler. Arkivbild.

TT-SPORT

Maratonlöparen Mustafa "Musse" Mohamed deltar i informationskampanjen #tellcorona för att sprida information om det nya coronaviruset på flera språk.

– Jag ville ställa upp, säger han, som läst in information på somaliska.

"Musse" säger att det var en utmaning – han har pratat en hel del somaliska under sina 30 år i Sverige, men knappt läst något på språket. Nu skulle han läsa en text om coronaviruset på sitt modersmål, riktad till somalisktalande människor.

– Det kändes lite tufft, men jag ville inte tacka nej bara på grund av det. Det är ett viktigt ämne och jag ville ställa upp, säger han.

Orolig

Kampanjen startades av journalisten och människorättsaktivisten Nuri Kino och på sajten tellcorona.com läser olika personer på olika språk upp information om det nya coronaviruset och om hur man ska agera för att minska smittspridningen. Hittills finns 14 språk representerade.

Syftet är att nå ut till svenskar med utländsk bakgrund, asylsökande, papperslösa och personer i skuggsamhället.

– Jag tycker att Sverige har varit duktigt på att sätta upp lappar och gå ut i medierna, men det jag har sett hela tiden har varit på svenska och det finns ju grupper som behärskar svenskan dåligt. Så jag tror att det är bra att utöka den för att nå ännu fler, säger Mustafa Mohamed.

Han mår bra själv, men känner precis som många andra en stor oro över coronapandemin som härjar.

– Just den här ovissheten... Dels med åtgärderna, man vet inte vilka effekter de har för alla länder har olika taktik och det är för tidigt att säga vad som är rätt. Men framför allt den effekten som åtgärderna har på samhället i stort är oroande, särskilt om det håller på länge till, säger han och fortsätter:

– Samtidigt har vi den andra delen, som är ännu värre, med dödsfall...

"Så roligt"

"Musse" sprang för inte så länge sedan, den 23 februari, sitt allra snabbaste maraton – 40 år gammal. Tiden i Sevilla, 2.10.03, var nytt svenskt rekord och under OS-kvalgränsen. Träningsvardagen har inte påverkats speciellt mycket av coronaviruset. Men tävlingsmässigt är framtiden oviss.

– Det har varit en återhämtningsperiod och jag försöker se det positivt, som en bra möjlighet att kunna träna på under en längre period och bygga upp mig och inte ha för bråttom.

Trots klarad OS-gräns är Mohamed, som nu hunnit fylla 41, inte formellt uttagen till OS – något som Sveriges olympiska kommitté avgör om de anser att han kan vara med och konkurrera om en topp-åtta-plats. Men efter att OS flyttats fram ett år vet han inte ens om hans tid från februari i år kommer att räknas även nästa år.

– Så jag vet ganska lite.

TT: Hur är det mentalt, att träna på när det är så ovisst?

– För mig är det inga problem. Jag tycker att det är så roligt att träna och tävla och det är jättekul att vara på den här nivån igen, det är ju ingen som hade räknat med att jag skulle satsa på OS egentligen. Så jag kommer fortsätta att försöka prestera så bra jag bara kan, och fortsätta satsa mot OS.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg