Publicerad:

Rashford fortsätter kampen mot barnfattigdom

Av: TT

Publicerad:
Manchester United-stjärnan Marcus Rashford driver frågan om gratis skolmål för fattiga brittiska barn även under skolloven. Arkivbild.
Foto: Oli Scarff/AP/TT
Manchester United-stjärnan Marcus Rashford driver frågan om gratis skolmål för fattiga brittiska barn även under skolloven. Arkivbild.

Marcus Rashford fortsätter kampen mot barnfattigdom i Storbritannien. Efter att det brittiska parlamentet röstat ned hans förslag tar Manchester United-stjärnan saken i egna händer.

Ett förslag om att förse 1,4 miljoner brittiska barn med matkuponger under skolloven – en kupong per vecka som är värd 15 pund – röstades i veckan ner av det brittiska parlamentet. Bakom förslaget ligger fotbollsstjärnan Marcus Rashford.

"Vi måste lägga allt prat och all partipolitik åt sidan. Alldeles för många barn går i kväll och lägger sig hungriga", skriver Rashford på Twitter.

Stöttas av folket

Efter att förslaget, som skulle gälla till och med påskledigheten nästa år, röstats ned får han stöd av hundratals lokala styren och restauranger runt om i Storbritannien. Flera restauranger lovar att förse barn med mat, och lokala styren lovar att lägga undan pengar i sin egen budget till förmån för hungriga barn.

Marcus Rashford har tidigare talat om sin egen barndom, och hur det känts att gå och lägga sig hungrig.

– Om det fanns mat på bordet så fanns det mat på bordet. Om inte hade jag vänner som förstod min situation och ibland fick jag gå hem till dem och äta, sade Rashford till The Mirror.

Fick regeringen att vända

Han började driva frågan om matkuponger när skolorna stängdes i våras på grund av coronapandemin, som också innebar att många föräldrar förlorade jobben.

Den brittiska regeringen pudlade i början av sommaren efter att ha nekat matkuponger till skolbarn, och sköt in motsvarande 1,3 miljarder kronor för behövande barn.

Manchester United-stjärnan Rashford har blivit utsedd till hedersdoktor vid University of Manchester för sina insatser, och tilldelades i oktober den brittiska imperieorden av drottning Elizabeth.

Publicerad:
Publicerad: