Karlsson pressade Johaug – som vann igen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Frida Karlsson.
Foto: Emmi Korhonen/AP/TT
Frida Karlsson.

Ny säsong och ett märkligt 2020.

Men i skidspåren är allting sig likt.

Therese Johaug vann den första duellen mot Frida Karlsson och Ebba Andersson – som blev tvåa och trea.

Frida Karlsson gick ut brutalt snabbt på 10 kilometer klassiskt i längdspåren i finländska Ruka och tog direkt ledningen efter 1,2 kilometer, före bland andra norskan Therese Johaug.

Johaug gick ut en och en halv minut bakom Karlsson och de båda har gått jämnt i spåren.

Men efter 6,2 kilometer hade dock norskan tagit greppet och ledde då med fem sekunder till godo på svenskan.

Andra pallplatsen

Sista biten in mot mål tröttnade Karlsson och till slut kunde den så outtröttliga Johaug trots allt vinna ganska komfortabelt med en marginal på 22 sekunder. I fjol vann hon 16 av 19 distanslopp.

– Det är väldigt skönt måste jag säga. Jag tycker kroppen känns bra. Jag är offensiv och vågar gå för det i dag. Jag håller kanske inte sista två kilometerna, men jag är nöjd att jag vågade. Det var planen. Jag hade ångrat mig mer om jag inte vågat, säger Karlsson i SVT och fortsätter.

– Jag är supernöjd med min andra pallplats någonsin i världscupen. Att börja säsongen så här känns jättebra. Det är klart att alla vill stå högst upp. Ingen nöjer sig med en andraplats. Jag gissar att vi får jaga Therese i morgon.

Och jaga kommer hon få göra. Johaug går ut med en ledning på 16 sekunder i söndagens avslutande jaktstart före Karlsson och ryskan Natalja Neprjajeva.

Ny svensk succé

Ebba Andersson blev trea, fem sekunder efter Karlsson. Men det satt långt inne. Ryskan Tatiana Sorina, 26, som aldrig varit topp 30 i en distanstävling över 10 kilometer, utmanade svenskan hela vägen in i mål. Sorina var dock 0,1 sekunder försent ute och slutade fyra.

– Jag tycker det kändes bra. Jag känner mig pigg egentligen hela loppet och hörde att jag var en aning efter Frida hela loppet. Jag försökte ha fokus på mitt och det tyckte jag att jag gjorde trots att Therese kom där bakom, säger Andersson, som startade 30 sekunder före Johaug i loppet, i SVT.

Därmed fullbordades ytterligare en fin svenskdag. Under fredagens sprint blev det trippelt svenskt på pallen. Dessutom hela sex svenskor topp 15.

Publicerad: