Blandade känslor inför historiskt derby

Publicerad 2015-10-16

Ishockey. Hon har vunnit tre SM-guld med AIK och sedan tagit Djurgården till toppen på nolltid.

På lördagen möts Danijela Rundqvists lag i ett historiskt Stockholmsderby i riksserien.

– Visst är det blandade känslor, men mest av allt känner jag glädje, säger Rundqvist, verksamhetschef i Djurgården.

Den 31-åriga hockeyprofilen, som tagit OS-silver och spelat 223 landskamper, är en av AIK:s största spelare genom tiderna. Hon var med och förde laget till tre SM-guld och fyra Europatitlar.

Sedan fick kärleken henne att byta sida när hon träffade Djurgårdsprofilen Nils Ekman - som tvingades avsluta hockeykarriären efter en stroke 2010 - och paret, som gifte sig förra månaden, har byggt upp Djurgårdens damhockey.

Rundqvist är verksamhetschef och Ekman sportchef. De har sett till att klättringen gått snabbt.

Djurgården vann alla 30 division 1-matcher i fjol och leder riksserien efter åtta segrar på tio matcher i höst.

Vill lyfta damhockeyn

På lördag väntar AIK i det första derbyt mellan tvillingklubbarna i riksserien.

– Jag har fostrats i AIK och levt på Ritorp (hemmahallen) och så kommer jag dit med ett nytt lag. Det är lite känsligt, men för mig är det glädje att både AIK och Djurgården spelar i högsta serien.

– Nu jobbar jag för Djurgården och representerar det laget, men jag gör det främst för att lyfta damhockeyn i hela Sverige. När det gäller damhockeyns utveckling måste vi alla göra det tillsammans, säger Rundqvist som avslutade sin aktiva karriär när Djurgården tog steget upp i våras.

Bästa miljön

Visionen i Djurgården är att skapa den bästa miljön för damhockey i Sverige. På lite längre sikt drömmer Rundqvist om att spelarna ska kunna livnära sig på hockeyn.

På kort sikt finns förstås ett SM-guld att satsa på.

Och ett derby att vinna.

Djurgården går in som favorit - inte minst tack vare den fantastiska förstakedja som Danijela Rundqvist med sina kontakter värvat in.

Norska skyttedrottningen Andrea Dalen (suveräna 19 mål), passningsgeniet Tina Enström (16 assist) och supertalangen Hanna Olsson (7 mål/16 poäng) har öst in sammanlagt 62 poäng på tio matcher och är etta, tvåa och trea i riksseriens poängliga.

TT: Seriens bästa kedja genom tiderna?

– Det tror jag att den kommer att bli. De är otroligt bra och samspelta och trivs bra ihop, säger Danijela Rundqvist.

TT