Varmt i våtdräkt i Vansbro

Publicerad 2015-07-03

Simning. Trots en kall vår och försommar blir det en varm Vansbrosimning på lördag.

– Ett tag var det oroligt, men nu är vi lättade över att vi kan köra full distans, säger Vansbrosimningens generalsegrare Jan Palander.

Hela 8 500 deltagare är beredda att simma 3 000 meter ett vatten som har kommit upp i cirka 18 grader. En behaglig temperatur för simmare i våtdräkt - och långt ifrån fjolårets situation.

Då var det bara 14 grader i vattnet när arrangörerna tog beslutet att halvera distansen av säkerhetsskäl.

I år såg det länge ut att bli lika tuffa förhållanden.

– Det var bara för två veckor sedan som vi såg en ljusning att kunna genomföra loppet som planerat, säger Jan Palander.

Ett jätteevenemang

Ett bra besked för sim-Sverige där allt fler tar på sig våtdräkten och simmar i öppet vatten. Det märks på Vansbrosimningen som tidigare mest sågs som en del av En svensk klassiker. Nu är detta ett jätteevenemang som innehåller flera simlopp med varierande distanser. Dessutom arrangeras under veckan tävlingar i triathlon, cykling och swimrun.

Totalt lockar Vansbroveckan nära 15 500 deltagare där över 14 000 deltar i något av simloppen.

– Vi märker ett stort ökat intresse för att simma i öppet vatten. Bland annat får vi många förfrågningar om att arrangera crawlkurser för vuxna runt om i landet. Den utvecklingen är både rolig och intressant, säger Jan Palander.

Samarbete med förbundet

Han fortsätter:

– En orsak till simintresset är vårt samarbete med Svenska simförbundet. Genom detta blir det automatiskt en koppling mellan Vansbrosimningen och andra svenska lopp på öppet vatten. Flera av dessa lopp är seedningsgrundande för en bra startgrupp i Vansbrosimningen.

När det gäller favoriter till slutsegern på lördag har fjolårets tvåa, Anton Björck-Teuscher, tävlande för S02, imponerat stort i säsongens inledande lopp. En klar vinnarkandidat. Bland damerna är frågan om någon kan utmana fjolårets vinnare Ellen Olsson, tävlande för Skåre Swim Club?

TT