TT-Sport

Sverige till semifinal i lagtävlingen

TT-SPORT

Alpint. Sverige får köra om medaljerna i lagtävlingen i parallellslalom på VM i Vail, USA. Det svenska laget slog hemmanationen i kvartsfinalen och får nu möta Kanada i semifinal.

Turen var verkligen på Sverige sida mot USA.

Anna Swenn-Larsson fick sin heatseger gratis sedan motståndaren Paula Moltzan gränslat en port mitt i banan. Även André Myhrer tog sig ohotad i mål så David Chodounsky fallit.

Maria Pietilä Holmner fick sedan se sig slagen med tre hundradelar av Mikaela Shiffrin, men semifinalplatsen säkrades när Mattias Hargin körde ifrån Ted Ligety - som hade lite problem att ta sig ur startgrinden.

– Gött att slå USA på hemmaplan. Killarna tycker jag levererar hur säkert som helst. Tjejerna måste vi få igång lite till, säger landslagets damchef Fredrik Steinwall till SVT.

Sverige vann innan USA-mötet åttondelsfinalen mot Tjeckien. Nu väntar Kanada, som i kvartsfinalen slog ut Italien, i det sista steget mot final.

– Dem kommer vi att slå, säger Steinwall till SVT.

Oavsett hur det går så blir det en medaljmatch för svensk del, då semifinalförlorarna möts i en match om bronset.

Sverige har tagit lagmedalj i tre raka VM - ett silver i Åre 2007, ett brons i Garmisch-Partenkirchen 2011 och ett silver till i Schladming 2013 (2009 blev lagtävlingen inställd).

Det svenska laget består av Maria Pietilä Holmner, Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin och André Myhrer, med Sara Hector och Markus Larsson som reserver.

– Jag tycker både grabbarna och tjejerna sköter sig bra. Det känns tryggt, säger Markus Larsson till SVT.

I den andra semifinalen möts Österrike och Schweiz.

Lagtävlingen har bytt format några gånger sedan den infördes 2005. I årets VM-tävling i Vail handlar det om parallellslalom med storslalomportar och något längre avstånd. Dessutom finns två hopp i banan.

Det senaste svenska alpina VM-guldet kom i Åre 2007, då Anja Pärson tog guld i störtlopp. Senaste svenska medaljen är dock Frida Hansdotters slalombrons från 2013.

Österrike var rankat som etta inför tävlingen. Alpnationen har vunnit två av de fyra lagtävlingar som anordnats hittills (2007 och 2013) och kommit tvåa i de båda andra (2005 och 2011).

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport