Nordqvist tolva - tomt där bakom

Publicerad 2014-07-13

Southport. Anna Nordqvists tolfteplats i British Open var en sällsynt framgång under ett tufft svenskt major-år i golf.

Händer inget radikalt kan hon bli enda svenska i OS.

– Man måste visa kapacitet för att slåss om en topp åtta-placering, säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK.

När det är två år kvar till OS i Rio de Janeiro börjar jakten på de två OS-biljetter varje land kan få. Anna Nordqvist är rankad elva i världen och är därmed just nu bland de 15 som får en OS-biljett.

Men det gäller att få klartecken från Sveriges olympiska kommitté, SOK, också.

Och att vara "topp åtta" inom golf är inte det lättaste.

– Vi tittar på vad vi kallar för en A-tävling. Då ska sju-åtta av världens topp tio-rankade spelare delta i tävlingen. Sedan kan man också bli uttagen på framtidsutsikter för yngre spelare som kan förväntas slåss om topplaceringar på kommande OS, säger Engdahl.

Letar resultat

Sverigetvåan Caroline Hedwall letar efter form och resultat, trean Camilla Lennarth spelar inte ens på USA-touren och fyran Pernilla Lindberg har inte tagit det steg man hoppats på. Ingen av dem har ens kommit topp 30 i någon av året tre majortävlingar.

Förbundskapten Katarina Vangdal:

– Under nästa år är det jätteviktigt att vi finns med där uppe i majortävlingarna, för jag vet att SOK tittar på dem. Det finns ett litet problem med det där "topp åtta". Vi anser att golfen inte är som andra sporter, som till exempel längdskidåkning. Där har ingen utanför topp tio i världen vunnit OS-guld, medan vi inom golfen kan vinna tävlingar även som väldigt lågt rankade. Ben Curtis var rankad runt 1 200 det år han vann British Open. Så vi målar fan på väggen redan nu och måste sälja in på SOK att 45:a i världen i golf inte är samma sak som 45:a i andra sporter.

"En stor dröm"

TT: Hur går det då?

– Rätt bra, hoppas jag. Jag tycker det vore vansinnigt om de inte tog chansen att skicka två herrar och två damer till OS.

Anna Nordqvist tänker redan nu på Rio och på OS 2016. Som för många andra är det en stor dröm.

– Ja, OS är ett stort mål. Jag tänker mycket på hur jag vill vara som idrottare när vi är där om två år. Jag har alltid sett det som att det är där de bästa idrottarna i världen är. Och bara den här diskussionen om golf är en sport eller inte gör ju att vi alla har en del att jobba på fram till dess, säger Nordqvist som avslutade med söndagens bästa rond (par) och slutade sex slag efter segraren Mo Martin, USA.

TT:s utsände