Stjärnan blev bättre i allsvenskan

TT-SPORT

Innebandy. Spel i näst högsta ligan har inte varit negativt för innebandystjärnan Kim Nilsson.

– Jag har bara blivit bättre, säger Nilsson inför VM, där han kan sätta poängrekord.

Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara har sagt att det inte får bli någon längre period i allsvenskan om Nilsson ska behålla landslagsplatsen.

– Men just nu har han vad som krävs för att spela VM, säger Vaara i samband med trupputtagningen.

Skälet till att Nilsson håller till i allsvenska Kalmarsund är att han och familjen ville hem till Öland efter två år i schweiziska Grasshoppers. Då Kalmarsund presenterade en satsning mot superligan, och dessutom betalade 1,4 miljoner kronor för att köpa loss Nilsson från AIK som han hade kontrakt med, hoppade Nilsson på.

Efter de första månaderna med allsvensk spel är Kim Nilsson nöjd och tycker inte att han blivit sämre.

– Det är ett lägre tempo i allsvenskan, men jag tycker inte att jag tappat något. Jag utvecklas fortfarande och har blivit bättre. Det känns jäkligt kul att det går åt det hållet, säger han.

– Jag är väldigt motiverad av att spela i en ny klubb och har mycket energi. Det är en häftig utmaning och jag tar ju mer ansvar med tanke på mina erfarenheter.

Kan slå Jihde-rekord

28-åringen blev vald till VM:s mest värdefulle spelare både 2012 och 2014. Den svenske poängkungen, trea i poängligan i förra VM med 14 poäng, är nu nära Niklas Jihdes poängrekord i landslaget. Jihde har 139, Nilsson 130.

– Chansen finns ju så klart. Sen om jag lyckas slå det nu under VM, det vet jag inte. Min huvuduppgift är att göra så bra som möjligt för laget så vi tar ett VM-guld till. Sen är det en bonus om jag kan nå rekordet, säger Nilsson.

Sverige är huvudfavorit till guldet i VM, som spelas i lettiska Riga med start på lördag, efter att ha vunnit de två senaste mästerskapen.

– Men vi inser också att allt kan hända när det handlar om en match, säger han om den sannolika finalen mot Finland.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften och är väl förberedda.

Slipat på detaljer

Landslaget har VM-laddat i Visby.

– Den här gruppen har varit med länge och vi känner varandra väldigt bra. Nu har vi slipat på alla detaljer som vi ska ta med till VM.

Landslaget har drabbats av ett par skador på forwardsstjärnan Alexander Rudd och backen Anton Karlsson.

– Det är klart att det är jättetråkigt att inte ha med en spelare som Rudd, han är otroligt bra. Men vi ha så många duktiga spelare att fylla på med, säger Nilsson.

Rudd ersätts av Henrik Stenberg - som avgjorde VM-finalen mot Finland 2014.

TT