Tre poäng och Andersson sover gott

Publicerad 2016-10-06

Fotboll. Ett energiskt och rörligt lag med respekt för motståndet - och som tar alla tre poängen i VM-kvalet.

Får han allt det, lägger sig förbundskaptenen Janne Andersson nöjd i sin hotellsäng i Luxemburg natten till lördag.

Ljuva september har gått över i en bistrare oktober. Höstens kalla vindar sveper in även över det lilla storhertigdömet.

– Jädrar vad kallt det var därute och vilken skillnad om man var i solen eller i skuggan, sade Andersson efter presskonferensen på Josy Barthel-stadion.

Då hade landslaget tränat, ganska lätt, på matcharenan och Andersson och högerbacken Mikael Lustig stökat undan mötet med medierna, svenska som luxemburgska.

Själv stod Andersson kvar efteråt och småsnackade med journalisterna. Fokus var på startelvan, inte på vädret. Nä, han hade inte tagit ut laget än. Avslöjade inget, men påpekade att han där och då inte var hundraprocentigt säker hur han vill ha det.

Frågade om laget

Sedan kontrade han med att fråga till Olof Lundh på TV4 Fotbollskanalen:

– Vilket lag tror du?

På sin knarrande lundensiska rabblade Lundh upp sin elva. Olsen - Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Olsson - Durmaz, Hiljemark, Ekdal, Forsberg - Berg och Nyman.

Andersson flinade.

– Du är inte helt fel ute.

Och så var snacket igång. En leende, verbal skuggboxning. Till slut fick presschefen Niklas Bodell ropa till sig förbundskaptenen med påpekandet att presskonferensen faktiskt var slut.

Det är sannerligen nya tider kring landslaget.

Solen eller skuggan?

Men alla smekmånader har ett slut. Det i sig behöver inte få negativa konsekvenser i ett förhållande. Men fotboll handlar om resultat. Som alla sin företrädare på posten är Jan Olof Andersson från Halmstad anställd för att leverera sådana. Står han i solen eller befinner han sig i skuggan vid pass 22.40 på fredagskvällen? Bildligt talat, alltså.

Han känner sig "varm i kläderna", "relativt trygg" i det han sysslar med, har inget att klaga på kring organisationen runt laget och han kan se tillbaka på några givande dagar med spelarna. Men när det kommer till kritan är det tre poäng som ska baxas in på det chartrade flyget hem. Och gärna i sällskap med en hygglig portion stil och finess.

Som alltid handlar det om att omsätta förberedelserna till en prestation över 90 minuter i skarpt läge. Den stabila defensiven från kvalöppningen mot Nederländerna vill han se igen men den här gången, mot ett svagare motstånd, att det händer betydligt mer framåt.

"Inte spänd alls"

Vad är du mest spänd på i ert spel?

– Jag är egentligen inte spänd alls. Det är ingen specifik sak. Fotboll handlar väldigt mycket om att ha ett gemensamt förhållningssätt till en match. Det är det man pratar om, det man tränar på. Jag är väldigt trygg i att killarna är med på hur vi vill ha det, Peter (Wettergren) och jag. Därför är det mer spännande att se hur vi hanterar det i en matchsituation.

– Ett rimligt krav på oss själva att vi tar ett steg framåt, framför allt i det egna spelet. Det tycker jag är högst rimligt. Efter hur det sett ut på träningarna finns det inget som får mig att vackla i den tron, säger Janne Andersson.

Det som får honom att kanske fundera ett varv till innan han spikar startelvan är att Bulgarien väntar på Friends redan på måndag.

– I grunden känner jag att jag vill hantera matcherna en och en. Nu kör vi Luxemburg och sedan får vi utvärdera det. Vad har hänt? Hur ser det ut? Sedan tar vi nästa match. Någonstans i bakhuvudet har man med sig olika scenarier eftersom det är så tajt, men jag kan inte säga att jag har någon tydlig plan att vi ska göra si eller så.

TT:s utsände, Luxemburg

Följ ämnen i artikeln