Ungdomarna får Toronto att hoppas

Ishockey. Sist i NHL förra säsongen och inte en Stanley Cup-seger på snart 50 år.

Ändå pratas det framtidstro i klassiska Toronto Maple Leafs.

Tack vare ungdomarna.

När World Cup avslutades i förra veckan hade Torontopubliken bjudits på två veckors ishockey med de bästa i världen på isen.

Så nu är allt tillbaka till vardagen igen.

Den vardag som gett mängder av förluster, missat slutspel tio av de elva senaste säsongerna och från läktarplats, från de hårt prövade supportrarna, frambringat burop och hånfulla kommentarer.

Eller?

"Ett tecken"

Torontotränaren Mike Babcock, som ledde Kanada till World Cup-seger, avslutade sin presskonferens efter de två finalsegrarna över Europalaget med de här orden:

– Det här är ett tecken på vad som kommer att hända i Toronto, bara så att ni vet!

Stora ord som ansvarig för en klubb som inte har vunnit Stanley Cup på 49 år. Toronto är historiskt sett NHL:s näst segerrikaste klubb med 13 Stanley Cup-titlar - ärkerivalen Montreal har 24 - men också den av mästarklubbarna som har den längsta sviten utan en titel i ligan.

Ombyggnaden började i fjol och till den här säsongen har ännu fler unga lyfts in i laget som har den lägsta snittåldern i ligan med 25,8 år. Rutinerade Jhonas Enroth, guldmålvakt i VM i Globen 2013, är ny från Los Angeles och imponerad inför nästa veckas ligastart.

– Det är ungt och talangfullt och väldigt mycket entusiasm. Man märker att alla kör på träningen, det kan man komma långt på, säger 28-åringen som är värvad som tvåa bakom dansken Frederik Andersen.

Hyllad av Gretzky

William Nylander, som NHL-debuterade i våras, kommer att ha en ledande roll men den absolut viktigaste pusselbiten är sommarens draftetta Auston Matthews, 19.

Amerikanen från Arizona, som spelade i schweiziska ligan i fjol, gjorde en imponerande World Cup-turnering i talanglaget Nordamerika U23 och svarade för två mål - ett mot Sverige - och en assist på tre matcher.

Han jämförs redan med de bästa - av den bäste. Under World Cup pratade förre storstjärnan och legendaren Wayne Gretzky om Matthews som en av tre i NHL, tillsammans med Connor McDavid och Sidney Crosby, som visar en klass som får honom att tänka på legendarer som Gordie Howe, Bobby Orr och Jean Beliveau.

– Det gör mig nästan mållös, speciellt när det kommer från honom - den bäste spelaren genom alla tider. Att nämnas bland de spelarna är svårt att ta in när man inte ens har spelat en NHL-match ännu, sade Matthews till Toronto Star.

Trots alla år av motgångar drar Maple Leafs fortfarande fulla hus i ett Toronto som kallas för hockeyns Mecka.

– Jag har inte varit här så länge ännu, men man har hört en massa grejer och man märker på stan att det är mycket hockeysnack. Det spelar ingen roll var man är, alla snackar hockey och det är kul att folk är så engagerade, säger Enroth.

Ett snack som nu är fyllt av framtidstro.

Toronto, TT:s utsände

Publisert:

Ämnen i artikeln