Quintero såg rött - Bengtsson sexa

Göteborg. Quintero såg rött och snubblade.

Där försvann Rolf-Göran Bengtssons chans att bli historisk.

Sverige får vänta vidare på en vinnare i hoppningens världscupfinal.

Det såg så bra ut. Bengtsson låg fyra, bara tre fel bakom ledaren Luciana Diniz, inför dagens avgörande i ett fullsatt Scandinavium.

Det var där det skulle ske, inför en hängiven hemmapublik, med mamma Elsa och delar släkten placerade mitt i folkhavet. För första gången skulle svensk ridsport få hylla och fira en seger i världscupfinalen. Det var tanken, en realistisk förhoppning.

Men Malin Baryard-Johnssons tredjeplats på Butterfly Flip i Las Vegas 2003 står sig som den främsta svenska placeringen.

Årets titel tog amerikanskan Beezie Madden på Simon före schweizaren Steve Guerdat på Nino des Buissonnets. Båda stannade på nio fel totalt och vinnaren kunde koras först efter en omhoppning. Guerdat rev två gånger och Madden kunde lugnt hoppa hem segern.

Fransmannen Kevin Staut kom trea.

Förbundskaptenen Sylve Söderstrand sade i förhandssnacket att han ville se en "stor, svår och teknisk" bana. En sådan skulle passa Bengtsson och Quintero. Banbyggaren Uliano Vezzani var inte den som var den och fixade en runda som om det var en avgörande omgång i OS.

Svårt var bara förnamnet.

Inte ett enda av de 23 ekipagen i första finalomgången klarade banan utan att riva.

Quintero stupade på två hinder - den rödmålade kombinationen. Hingsten såg ut att snubbla, tappade både balans och rytm. De illröda plankorna följde fysikens lagar och landade i sanden. När dessutom ett tidsfel lades till de redan åtta var dagen förstörd.

I alla fall reducerades möjligheten att vinna hela härligheten starkt. Med totalt tolv fel gick Bengtsson in i andra omgången som delad femma.

Där klarade han hindren, men inte tiden nu heller. Han var ynka elva hundradelar för sen och blev sexa.

– Om jag ska vara lite kritisk ska han inte ha två tidsfel, säger Söderstrand till SVT.

I efterklokhetens kranka blekhet kan förstås valet av Quintero framför Casall ifrågasättas. Hästbytet gjordes efter torsdagens tidshoppning.

Henrik von Eckermann och Gotha nådde 4 4 och kom åtta. De rev bara tre hinder totalt i hela finalen, men det i första omgången i fredags blev extra kostsamt.

Malin Baryard-Johnsson gick den första finalomgången på åtta fel men valde att inte ställa upp i andra omgången. Hon ville inte slita mer i onödan på Tornesch.

Även Jens Fredricson strök sig, men ändrade sig. Det gjorde han rätt i. En rivning med Lunatic gav 29 fel och tolfte plats.

TT

Publisert: