Fastslaget: basket med huvudbonad tillåts

Basket. Efter två års testande har Internationella basketförbundet Fiba beslutat att godkänna huvudbonader.

"Historia har skrivits", skriver Huddingespelaren Noha Berhan på Facebook.

Spel med huvudbonad kommer snart att vara accepterat och en del av de officiella basketreglerna, slår Internationella basketbollförbundet Fiba fast.

Fiba godkände på torsdagen förslaget på regeländringen, som innebär att man tillåter huvudbonader för spelare, så länge de inte döljer ögon, näsa och läppar.

"När Fiba bildades 1932 gjordes det av åtta nationer på två kontinenter. I dag har vi 213 medlemsländer på fem kontinenter, alla med olika historia och kultur", skriver Svenska basketbollförbundet i ett pressmeddelande.

För tre år sedan drog sig Qatar ur Asiatiska spelen sedan Fiba med hänvisning till spelarnas säkerhet förbjudit dem att bära huvudbonad.

"Den nya regeln införs som ett resultat av att Fibas tidigare regel om huvudutrustning inte var kompatibel med traditionella klädkoder i flera länder", skriver Fiba nu i ett pressmeddelande.

Ämnet aktualiserades i Sverige förra året då Huddinge i basketettan ansökte om dispens för att Noha Berhan skulle få spela med slöja på nationell nivå. Först sade förbundet nej, med hänvisning till Fiba, men Huddinge har numera dispens fram till att den nya regeln träder i kraft den 1 oktober.

TT