Kamp om de sista EM-platserna

Publicerad 2017-06-12

Fotboll. Pia Sundhage har "fyra-fem" öppna platser kvar i sin EM-trupp. En av dem som hoppas är Eskilstunaanfallaren Mimmi Larsson, som gjort succé i damallsvenskan under våren.

– Det är klart att om jag får, då spelar jag gärna EM, säger 23-åringen.

Som 15-åring gjorde Mimmi Larsson 68 mål för moderklubben Torsby i division 5. Den målskörden blir förstås svår att toppa på elitnivå.

Men med tolv mål för Eskilstuna i damallsvenskan i fjol och sju mål på åtta matcher under våren har hon blivit ett hett namn för den svenska EM-truppen.

– Det har varit en bra vår för både mig och laget, det känns som att vi har något riktigt bra på gång. När laget har varit bra så har det gått bra för mig också, säger 23-åringen.

– Jag är ju där för att göra mål, men huvudsaken är att vi vinner.

Går på djupet

Eskilstunaanfallaren landslagsdebuterade mot Iran i höstas och blev målskytt direkt. I torsdags fick hon en halvlek när Sverige mötte topplaget USA i Göteborg. Det gav mersmak.

Hon är dock väl medveten om att konkurrensen i landslaget - vid sidan av anfallare som Lotta Schelin, Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund - är stenhård. Det gör att hon valt att inte tänka allt för mycket på EM i Nederländerna senare i sommar, även om det kanske snarare är på mittfältet som Pia Sundhages största bryderier finns inför uttagningen.

– Nej... Jag försöker vara här och nu, det funkar bäst för mig. Jag vill prestera bra när jag är här, sedan vill jag prestera bra när jag kommer hem till Eskilstuna, säger Mimmi Larsson.

– Men presterar jag bra tror jag att jag har en bra chans att komma med. Jag åker förstås gärna om jag får.

TT: Hur skulle du beskriva dig själv som anfallare?

– Jag tycker djupledsspel är min största styrka, jag är snabb och stark där. Jag går ofta på instick och springer ifrån motståndaren.

Sista chansen

På tisdagskvällen spelar Sverige mot Skottland i Växjö. Träningslandskampen är sista chansen att visa upp sig i landslagströjan innan den svenska EM-truppen ska spikas och presenteras den 20 juni.

Förbundskaptenen och hennes ledarteam lägger just nu ett intensivt pussel.

Det handlar om en handfull namn som måste bort ur truppen som mötte USA (0-1) i torsdags och som nu är samlad i Växjö. Den svenska EM-truppen får bara bestå av 20 utespelare och tre målvakter.

– Vi har tittat på vilka varianter vi har, var vi är starka och var vi är lite tunnare, säger Pia Sundhage, som har "fyra eller fem" platser kvar att bestämma sig om.

– Vi har pratat väldigt mycket om några spelare, de sista spelarna. Man vill verkligen ha rätt.

TT