Stjärnfall öppnar för Sverige i JVM

TT-SPORT

Ishockey. Årets JVM är rena stjärnfallet.

De fem bästa poängplockarna från i fjol hade kunnat vara med i år igen - men är redan NHL-stjärnor.

Dåligt för turneringen - men kanske bra för Sverige.

Ett normalt JVM-år hade den här texten handlat om turneringens största stjärnor.

Nu handlar den om dem som inte är med.

För det är faktiskt en hel drös. De fem bästa i JVM:s poängliga från i fjol lämnar ett stort tomrum efter sig:

+ Titelhållaren Finland är den stora förloraren. Förra årets superkedja med poängligavinnaren Jesse Puljujärvi, 18-åringen som återfinns i Edmonton, tvåan Sebastian Aho, Carolinas 19-åring, och trean Patrik Laine, 18-åringen som öser in mål i Winnipeg, saknas alla.

Stjärna i Toronto

+ Fjolårets fyra i poängligan, amerikanen Auston Matthews, är numera storstjärna i Toronto och femman Matthew Tkachuk, Kanada, återfinns i Calgary.

Alla i sådana viktiga roller att NHL-klubbarna inte släpper dem. Den bäste från fjolårets poängliga som är med är Alexander Nylander som fått klartecken från sin klubb Buffalo eftersom han spelar i farmarlaget Rochester. Nylander gjorde nio poäng (4+5) i fjol och slutade sexa i poängligan.

– Det är extremt i år, men det är alltid flera som saknas. Det tillhör turneringen. I Malmö (2013) fick vi loss nästan alla, men inte Hampus Lindholm, Anaheim, som skulle bli vår försteback. Och året efter i Kanada sade Washington nej till att släppa André Burakovsky. Så det är lite tjusningen med turneringen, säger förbundskaptenen Tomas Montén.

"Vi är nöjda"

Det finns fler: Edmontons megastjärna Connor McDavid, 19, som gör sin andra NHL-säsong, skulle fortfarande, rent åldersmässigt, kunna vara med. Dessutom saknar Kanada centern Nolan Patrick, som många tror går etta i NHL-draften i sommar, på grund av skada.

Stjärnfallet kan så klart gynna Sverige.

– Jag vet inte, vi är nöjda med att vi har fått dem som vi ville ta ut. Sedan får vi se hur starkt det här laget är, säger Montén.

TT