Damfotbollens skador nästan halverade

Publicerad 2016-12-24

Fotboll. Damfotbollsklubbarnas skadeförebyggande arbete ger resultat.

På två år har antalet anmälda skador nästan halverats.

– Det är osannolikt bra statistik, säger mästarklubben Linköpings assisterande tränare Anders Jacobson.

I elitklubbarnas förening Elitfotboll Dams (EFD) senaste siffror från försäkringsbolaget Folksam visar att korsbandsskadorna minskat från 18 i fjol till 10 i år. Och totalt minskade antalet anmälda skador från 186 i fjol till 100 i år, en minskning med 46 procent.

– Inga regler har skärpts utan det är medvetenheten om vikten av att ha friska spelare som blivit större, klubbarna jobbar mer proaktivt, säger Linda Wijkström, generalsekreterare i EFD, som förklaring till nedgången.

I Linköping har man en nollvision när det gäller överbelastningsskador, och de har också blivit färre de senaste åren sedan det skadeförebyggande arbetet startade på bred front.

– Att jobba skadeförebyggande är väldigt viktigt. Vi befinner oss i en resultatorienterad sport där våra spelare är vår viktigaste resurs. Håller vi dem friska får vi bättre förutsättningar att ställa de bästa spelarna på planen så ofta som möjligt, vilket ger möjlighet att prestera, säger Jacobson.

– Dessutom resulterar varje skada i att spelarens utveckling blir sämre över tid och vår främsta uppgift är att utveckla spelarna och ge dem bäst förutsättningar för att lyckas.

Analyssystem

I Linköping och ytterligare sex damallsvenska klubbar jobbar man med det ganska nya analyssystemet Trimbite i vilket spelarna flera gånger om dagen svarar på hur de mår både kroppsligt och mentalt (stress och sömn). Ledarstaben i klubbarna analyserar sedan uppgifterna tillsammans med de medicinska teamen för att kunna göra optimala träningsupplägg för varje individ.

– För att lyckas är samspelet väldigt viktigt. Spelarna måste känna sig så trygga att de är ärliga mot oss när de lämnar sin information, säger Jacobson.

"Gott mönster"

Linda Wijkström säger att man inom EFD är väldigt nöjda med att antal anmälda skador minskat.

– Det vi ser nu är förhoppningsvis ett gott mönster. Nu när vi ser en minskning ska vi jobba ännu hårdare för att det här ska hålla i sig. Det vi tittar på nu är vad klubbarna behöver, och då tänker jag inte bara på ekonomi utan på verktyg som kan behövas och på vilka sätt vi kan jobba. Vi försöker att sätta upp nätverk mellan de medicinska teamen och korta ledtider när väl skadan händer, säger hon.

– Och vad behöver spelarna, när man tänker på belastningen? Det ska vi tänka på när vi lägger spelprogram och liknande.

TT