Ansiktskoll ska ge säkerhet i Tokyo-OS

TT-SPORT

Olympiska spelen. Ny digital teknik ska bättra på säkerheten under OS i Tokyo 2020. En orsak är att japaner kan ha svårt att avläsa utseendet hos icke-asiater.

Enligt The Japan News planerar arrangörerna och staden att använda digital ansiktsigenkänning vid säkerhetskontrollerna där flera hundra tusen deltagare, funktionärer, ledare och andra involverade ska kontrolleras. Alla dessa måste i förväg skicka in bilder som läggs i en databas. Sedan jämförs ansiktsdragen med digital teknik mot den som vill passera.

Vanligtvis brukar det vara volontärer som sköter id-kontrollerna vid olympiaderna men en orsak till den digitala lösningen är oro över att japanerna vid rent fysiska kontroller skulle få problem med att avläsa utseendet hos besökare med icke-asiatiska utseenden.

Enligt källan som tidningen hänvisar till kommer systemet troligen inte att användas för åskådare då det skulle bli en för omständlig procedur med hanteringen av alla fotografier.

The Japan News är en engelskspråkig, daglig publikation som ges ut av The Yomiuri Shimbun, en av Japans största dagstidningar.

TT