Djurgården tillbaka i SHL

Stockholm. Han har tagit två SM-guld med Djurgården - men frågan är om inte det här var viktigare.

Efter två år i källaren och allsvenskan är veteranen Joakim Eriksson och hans Djurgården tillbaka i finrummet, SHL.

Storsegern med 6-2 över Västerås i den sista kvalserieomgången i historien fick Hovet att rocka.

– Förhoppningsvis kan vi fortsätta mot toppen, sade han.

Det var ungefär som efter ett SM-guld.

Delar av 8 094 åskådare - lapp på luckan - stormade isen och firade med laget.

Tårar av glädje förenades med skratt och jubel.

Den 31 mars 2012 förlorade svensk ishockeys mesta mästare med 0-2 borta mot Leksand och ramlade ur efter 35 raka säsonger i elitserien/SHL.

Den 7 april 2014 tog laget sig tillbaka.

Veteranen Joakim Eriksson, 37, tog SM-guld med Djurgården både 2000 och 2001. Han jämförde:

– Det är två olika bedrifter, men det här är otroligt viktigt för föreningen. Vi har många tuffa år bakom oss som ledde rakt ner i källaren, nu har vi vänt det och förhoppningsvis kan vi fortsätta vår resa till toppen.

Eriksson fick hur många kramar som helst av glädjerusiga fans. Tränaren Hans Särkijärvi stod över kramkalaset, och vandrade till omklädningsrummet i stället.

Han kom in i slutet av januari då Tony Zabel petades. Då såg det ut som om Djurgården skulle missa en direktplats till kvalserien. Särkijärvi avslutade med nio raka segrar i grundserien - nu vill många se att veteranen fortsätter i båset.

– Vi får se vad som händer. Får jag frågan så svarar jag att jag vill känna efter och känna hur det känns. Det är mycket som spelar in, socialt och så, men det vill jag inte ta med er, sade Särkijärvi till journalisterna.

Sportchefen Charles Berglund är också ryktenas man. Han sägs vara aktuell som tränare för Västerås, men har förnekat det.

Nu börjar lagbygget för Stockholms enda SHL-lag - ett faktum som fick direktörerna i ligan att dra en lättnadens suck. Mardrömsscenariot hade varit att Stockholm för första gången saknat ett lag i högsta serien.

Det kunde ha blivit så efter en mardrömsstart.

Efter bara 71 sekunders spel lyckades Christopher Mastomäki trycka in 1-0 för Västerås via Djurgårdsskridskor.

– Vi är ett ungt lag, i dag var det examensprov. Vi hamnar i underläge, men det är ändå inget snack. Det är jag glad och stolt över, sade Joakim Eriksson.

Poängkungen Marcus Sörensen klev fram. Bara 2.47 efter Västerås ledningsmål blåste han ikapp och förbi backen Andreas Frisk, tryckte sig in framför mål och satte kvitteringen vid målvakten Jonas Franssons bortre stolpe. Ett suveränt viljemål.

Sörensen slog till med ett till, även Leksandslånet Jens Jakobs blev tvåmålsskytt.

Och ett två år lång mörker i källaren var över.

TT

Publisert: