TT-Sport

Laget går för guld

TT-SPORT

Alpint. Senaste svenska VM-guldet kom i Åre 2007. Kanske är det dags igen i kväll. Efter tre raka lagmedaljer kör alpinlandslaget för seger i Vail.

– Banan passar oss väldigt bra, säger Maria Pietilä Holmner.

Det brukar talas om den fantastiska stämningen i truppen och den stenhårda konkurrensen på de svenska träningarna. Att det inte bara är tomma ord har visat sig i de alpina lagtävlingarna.

Sverige tog silver i Åre 2007, brons i Garmisch-Partenkirchen 2011 och silver i Schladming 2013.

Kanske kan det bli ett guld i parallellstorslalomen i dag, i så fall det första sedan Anja Pärsons störtloppsguld i Åre.

Ingen stress

– Vi har åkt bra och parallell är också något vi gjort sedan vi var ganska unga, säger Pietilä Holmner.

– Men man ska inte ta ut något i förskott, parallell handlar om små marginaler och man får inte släppa något någonstans. Då kommer det där stressmomentet in.

Det svenska laget - utöver Pietilä Holmner även Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin och André Myhrer - är i stort sett det samma som tog silver för två år sedan. Swenn-Larsson har dock ersatt Frida Hansdotter, som trots att hon leder slalomcupen anses vara långsammare i parallellåkningen.

Tjeckisk början

Sverige ställs i första omgången mot Tjeckien, sedan väntar antingen USA eller Finland.

– Jag tror att vi har bra chanser, sett till hur lutningen är och så vidare, säger landslagets damchef Fredrik Steinwall.

– Jag tror att Österrike blir farligt, µTyskland har starka killar men är kanske lite mindre starkt på damsidan, USA har ett bra lag, Schweiz med Wendy Holdener är också farligt.

Österrike får dock finna sig i det mesta av favoritbördan. Alpnationen har vunnit två av de fyra lagtävlingar som anordnats hittills (2007 och 2013) och kommit tvåa i de båda andra (2005 och 2011).

– Det blir tajt mellan portarna, så det gäller att vara snabb i benen. Men vi har ett väldigt starkt lag och vill försvara vår titel, säger Michaela Kirchgasser, som tog brons i kombinationen i går.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport