Sundhage snart inne på sista resan

TT-SPORT

Fotboll. Den sista resan som förbundskapten börjar i Zürich i januari och slutar sju månader senare, någonstans i Nederländerna.

Sedan tackar Pia Sundhage för sig.

– Det känns speciellt. Nu är det den sista biten kvar. Det gör mig ännu mer inspirerad, säger hon.

När Sundhage tog över efter Thomas Dennerby för fyra år sedan hade hon siktet inställt på EM på hemmaplan 2013. Hon rundar av på samma tema. Slutspelet i Nederländerna till sommaren blir hennes sista uppdrag som förbundskapten. Tyskland, Ryssland och Italien väntar i gruppspelet.

Sedan?

Det vet ingen i dag, men ett vet Sundhage. Det finns inga andra tankar än att det ska bli fler än tre matcher i EM innan hon lämnar över till Peter Gerhardsson.

– Fokus är på att ta medalj, säger hon.

Några nya ansikten

Planeringen inför EM började på allvar efter lottningen för en månad sedan. En viktig del av förberedelserna är tränings- och matchlägret i Pinatar, La Manga 16-25 januari. Landskamper mot Norge och England väntar. 25 spelare är uttagna, bland dessa Emelie Lundberg, Hanna Glas och Michelle De Jongh som varit med på landslagsläger tidigare, men som ännu inte debuterat i A-landslaget.

– Vi har några nya ansikten och en hel del gamla ansikten. Nu gäller det att få ihop det så vi kan ta ännu en medalj, säger Sundhage.

Ett nytt ansikte är Katrin Schmidt, tyskan som blivit svensk medborgare.

– Vi har sett henne i allsvenskan väldigt länge. En mittfältare som hade en speciell roll i Rosengård och har fått en annan i Djurgården. Hon läser spelet bra, tar mycket initiativ, är klok och ganska bra med bollen. Jag är lite osäker på i vilken roll jag ser henne och det är ganska bra för då går man in i det med öppna ögon, säger Sundhage.

Schmidt, 30, har spelat i tyska ungdomslandslag men aldrig i A-landslaget.

TT: Överraskande?

– Tyskland är bra. Hon hade kanske kunnat göra en och annan A-landskamp men Tyskland har så många bra spelare att välja mellan.

Håller på Neid

Innan det bär i väg till Spanien gör Sundhage en avstickare till Zürich. Tillsammans med förbundskaptenskollegorna Silvia Neid, Tyskland och Jill Ellis, USA är hon nominerad till priset som årets damtränare på Fifa-galan.

Sundhage fick priset 2012, för OS-guldet i London med USA. Då sjöng hon Bob Dylans "If not for you" på scenen. Nu tror hon inte det blir någon sång.

– Jag tycker att Silvia Neid ska vinna, men jag skulle gärna vilja ha det för då kan jag säga bra saker om svensk damfotboll.

TT: Och sjunga?

– Det kan jag, men Silvia ska ha det.

TT