Hundratals övergrepp i engelsk fotboll

TT-SPORT

Fotboll. Antalet uppgifter om sexuella övergrepp i engelsk fotboll ökade lavinartat när en jourtelefon inrättades. En liknande telefonlinje är i nuläget inte aktuell i svensk idrott.

– Men vi ska fördjupa samarbetet med Bris, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet (RF).

Tre tidigare fotbollsproffs vittnesmål om sexuella övergrepp och åtminstone 20 spelare som anklagar en tränare för att ha utsatt dem för övergrepp när de var barn fick engelska fotbollsförbundet FA att öppna en telefonlinje för utsatta.

På en vecka kom 860 samtal på stödlinjen och på torsdagen kom uppgifter att omkring 350 personer trätt fram och sagt att de som barn utsatts för övergrepp i brittiska fotbollsklubbar. Det meddelar den nationella brittiska polisorganisationen NPCC.

Tar avstånd

Som övergripande idrottsorganisation i Sverige märker inte Riksidrottsförbundet av en sådan reaktion på samma sätt som ett specialidrottsförbund. Men RF valde på torsdagen att lägga ut en text på sin sajt där man tar avstånd från trakasserier och övergrepp.

– Vi vill alltid informera våra medlemmar, våra specialidrottsförbund och distriktsidrottsförbund om vad vi gör i frågan. De kan ibland få frågor av olika föreningar och ledare, säger Stefan Bergh.

I RF:s planer för att hantera problematiken kring övergrepp och trakasserier ligger inte en egen telefonlinje, liknande den Bris (Barnens rätt i samhället) har för utsatta barn i allmänhet.

– Redan i dag tar ju Bris emot samtal som handlar om idrottsmiljön. Det viktigaste är att man som barn eller förälder enkelt ska få reda på hur man kan få hjälp och stöd, att man har tydlig information och att den är lättillgänglig. Vi tror att i det här skedet så ska vi i första hand fördjupa kontakten med dem. Men jag utesluter inte att vi väljer andra metoder också längre fram. Vi håller det öppet i det här läget, säger Bergh.

Samarbete med Bris

– Det vi gör nu är att vi har ett begynnande samarbete med Bris om ett projekt via allmänna arvsfonden kopplat till i första hand nyanlända, som ett stöd till ledare. Men under vintern och våren kommer vi att fördjupa samarbetet med Bris och titta på de frågor som handlar om övergrepp.

TT