Debutanten hyllas: "Känns jättebra"

TT-SPORT

Handboll. Svensk landslagshandboll fick se en ny stjärna födas i EM-premiären mot Spanien.

Lugis Anna Lagerquist storspelade i försvaret - i sin första tävlingslandskamp.

– Jag försöker gå in och bara göra mitt bästa, säger hon.

För den som följer den svenska elithandbollen på klubbnivå är Anna Lagerquist inte något nytt namn. Men trots att många har velat se henne i Blågult de senaste åren togs hon ut i landslaget för första gången i höstas, efter OS.

Mittsexan har fått en hel del speltid i träningslandskamperna inför EM då Linn Blohm, som vanligtvis spelar på linjen, inte kunnat spela på grund av skada. Och när Sverige gick in i hemma-EM mot Spanien fick Lagerquist chansen från start.

– Jättekul att få det förtroendet. Verkligen jättekul att få spela en sån här match med publiken och allt, säger Lagerquist, som tillsammans med rutinerade Sabina Jacobsen agerade mittförsvar nästan hela matchen.

Var nervös

Gång på gång fick de stopp på de spanska stjärnorna, som inte tilläts komma till avslutslägen rakt framför mål.

– Jag tycker att vi har en väldig trygghet i försvaret, hela laget jobbar väldigt bra tillsammans vilket gör att det känns väldigt tryggt för mig att ta den lite mer offensiva rollen. Sedan är det klart att man kanske är lite extra nervös inför en sån här match, men så fort matchen börjar så tänker man inte på det. Utan då får man gå in och göra sitt.

TT: Hur har det varit att ta klivet in på den här nivån?

– Det är klart att man märker att det är mycket tuffare. Varje situation är viktig och man kan inte slappna av någon gång under matchen. Jag tycker ändå att jag kommit in i det bra och att jag växer mer och mer i rollen jag får. Det känns jättebra.

"Är så cool"

Efteråt hyllades Anna Lagerquists insats av lagkamraterna.

– Hon och "Sabbe" jobbar fantastiskt bra som treor där, jättekul att se, säger målvakten Johanna Bundsen.

– Anna är bra på att låsa spelarna, inte släppa igenom dem och låta dem gå vidare. Hon låser dem och då får de börja om på nytt och då stör det deras spel.

Även förbundskaptenen Henrik Signell imponerades.

– Känslan är att hon är så cool att det inte spelar någon roll att det är mästerkapsdebut för henne. Hon är ju definitivt en av dem som står för de bitarna som vi vill jobba efter. Hon smittar av sig. Hon har inte varit med länge nu men nu har man någonstans förstått att det inte spelar någon roll vem hon har framför sig, hon löser det ändå.

TT