Förbundsjubel: "Otroligt glad"

TT-SPORT

Golf. Golf-Sverige jublar tillsammans med bragdguldmedaljören Henrik Stenson.

– Jag är otroligt glad. Det här betyder mycket för golfen i Sverige, säger förbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Det jublades på det svenska golfförbundet i Idrottens Hus.

Bragdguldet är sportens första sedan Annika Sörenstam fick det 1995.

– Henriks säsong är något vi drömt länge om inom svensk golf, att ha en herrspelare som vinner en major och når OS-framgång och dessutom vinner fler saker. Det hjälper oss i den löpande processen att få ut golfen ännu bredare, säger Håkansson.

Även Christer Bergfors, förbundets ordförande, var överlycklig.

– Han är väl värd att få Bragdguldet, säger Bergfors till TT.

– Det han har presterat är fantastiskt. Juryn lutar sig mot hans seger i British Open. Det är den bästa golf jag har sett och då har jag ändå sett en del golf.

Stensons framgångar har lyft golfen i Sverige och Bergfors hoppas att det prestigefyllda priset ska ge ytterligare skjuts åt sporten.

– Vi hoppas att fler ungdomar ska börja spela, att de ska se att golf är en riktig idrott. Henrik Stenson är en ambassadör för sporten. Han har ställt upp mycket och varit med vid ungdomstävlingar, säger Bergfors.

Bergfors berättar att Stenson troligen kommer till Idrottsgalan i Globen den 16 januari för att ta emot Bragdguldet.

– Vad jag har förstått så kommer han till Idrottsgalan, säger Bergfors.

Bergfors jämför Stenson och den förra bragdvinnaren Sörenstam:

– Det är självklart svårt att jämföra över tid. Men det Henrik Stenson gjorde i British Open är outstanding inom svensk golf. Det betyder inte att jag nedvärderar Annika som gjorde väldigt mycket för svensk golf med alla sina segrar, säger han.

TT