Sverige ställs mot "världens bästa försvar"

TT-SPORT

Handboll. Frankrike spelade OS-final i somras, men har respekt för Sverige - och den svenska publiken.

– Det blir ett helvete för oss, men också fantastiskt att spela i en hall med den atmosfären, säger Allison Pineau.

I OS utsågs 27-åriga Allison Pineau till turneringens bästa vänsternia. I lördagens match mot Spanien tog hon på nytt en huvudroll. Spanien ledde länge, men Frankrike vände till seger. Allison Pineau gjorde nio mål, bland dem sju straffar och segermålet i tomt mål med bara sekunden kvar.

– Vi hade tur. Vi hade en chans och vi tog den. Det var galna sista sekunder, jag tänkte inte på något annat än att ta bollen och skjuta mot mål, säger Pineau, som kritiserats för att hon tog det avgörande frikastet flera meter ifrån där det skulle ha lagts.

– Jag vet att vi hade tur, men det är inte mitt fel om domarna inte gör sitt jobb.

Press på Sverige

I OS i Rio de Janeiro blev det silver, och Frankrike har alltid tillhört den absoluta världstoppen. Nyckeln är, och har länge varit, ett försvar i absolut världsklass.

– Vi har världens bästa försvar, säger Pineau.

– Vi släpper nästan aldrig in fler än 25 mål. Nederländerna gjorde 33 mål mot Sverige, och de kunde inte ens göra 20 mot oss. Det var samma sak i Rio - Ryssland gjorde över 30 mål i varje match men inte mot oss. Det är väldigt svårt att möta vårt försvar.

Hon tror på en jämn match mot Sverige, och rankar segerchanserna som 50/50.

– Om Sverige förlorar är de borta från semifinalerna. Det blir en tuff press, mest på Sverige förstås, säger Pineau.

Vill stoppa Gulldén

Historiskt sett har Sverige ofta lyckats hänga med bra i cirka 45 minuter mot Frankrike, men har sedan inte orkat stå emot. Scenariot var det samma i genrepet inför EM där lagen möttes.

– Vi har en större fysisk kapacitet. Vårt försvar är väldigt starkt. Till och med på träning är det svårt för mig att anfalla mot Camille Ayglon och Béatrice Edwidge, det är utmattande, säger vänsternian Gnonsiane Niombla, som till vardags spelar tillsammans med Isabelle Gulldén i Bukarest.

Niombla framhåller, precis som alla andra i det franska laget, Gulldén som nyckeln i Sveriges spel.

– Hon är en stor, stor, stor spelfördelare, en stor spelare. Hon är nyckel för Sverige. Hon är hjärnan, själen i laget och väldigt farlig. Det kommer vara en kamp i 60 minuter, för varje mål kommer vara viktigt. I morgon är det krig.

TT