Bardet vill släcka fransk segertörst

Publicerad:

TT-SPORT

Cykel. De senaste åren har Chris Froome dominerat cykelklassikern Tour de France. Nu hoppas fjolårstvåan Romain Bardet kunna knäcka britten - och bli den första hemmasegraren sedan 1985.

– Allt är möjligt, säger Bardet till Reuters.

Någon svensk deltagare blir det inte i årets Tour de France, som startar på lördag. Tobias Ludvigsson hade hoppats ta en plats i FDJ:s lag, men fick inte plats.

Han får i stället hålla tummarna för stallets två stjärnor, fransmännen Arnaud Démare och Thibault Pinot. Den senare kom trea i touren 2014 och fyra i Giro d'Italia tidigare i år, men verkar snarare sikta på att vinna etapper än att ta hem totalsegern.

32 år sedan

Det största hemmahoppet får nog i stället sägas vara Romain Bardet, AG2R-cyklisten som slutade tvåa förra året bakom britten Chris Froome.

Ingen fransman har vunnit loppet sedan Bernard Hinault 1985, och många hemmafans hoppas nu att Romain Bardet ska kunna ta den första franska segern på 32 år.

Själv är 26-åringen försiktig, medveten om att favoritskapet i huvudsak landar på Froome (Sky) och australiern Richie Porte (BMC).

– Jag går in i det här väldigt blygsamt. Jag kommer att förlita mig på mina styrkor och slutplaceringen spelar ingen roll, säger Romain Bardet.

Men den 104:e upplagan av loppet - i år med start i tyska Düsseldorf - borde passa honom väl. Bardet är en av startfältets mest offensiva cyklister, och kan se fram emot endast två tempoetapper och bara ett fåtal etapper med målgång i bergen.

Pressen stör inte

Han hade en knackig start på säsongen, men en sjätteplats i Critérium Du Dauphiné tidigare i juni lovade gott. Att han nu, i sin femte Tour de France-start, får bära de franska fansens förhoppningar på sina axlar stör honom föga.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att ställa upp i mitt femte Tour de France. Jag har vilat upp mig och tränat på bra efter Dauphine, säger Romain Bardet.

– Jag har inget emot pressen. Den har jag haft på mig ända sedan jag gjorde min första tour.

Att kunna rå på Chris Froome handlar dock inte bara om att besegra en cyklist som har vunnit Tour de France tre av de fyra senaste åren. Britten har också det starkaste laget bakom sig.

Jämförs med ångvält

Sky-stallet likställs av många med en ångvält då taktiken ofta handlar om att sätta upp ett tempo som gör att Froomes främsta utmanare helt enkelt inte orkar attackera.

– Min hunger har inte mättats det minsta, jag är lika motiverad som någonsin eftersom att jag har så mycket att köra för. Jag är här för att ta hem min fjärde titel, säger Chris Froome till AFP.

Richie Porte tror att det är många som gör upp om segern i årets upplaga av touren. Sky-teamet är trots allt inte lika dominant som tidigare, säger han, vilket kan öppna upp för fler cyklister.

– Sky är nog inte riktigt lika starkt som förut, men jag vet inte hur det kommer att påverka deras taktik. Men det kommer nog inte bara att handla om Chris och mig, det finns så många suveräna cyklister här, man kan inte fokusera bara på två killar, säger Richie Porte.

Tour de France pågår 1 juli-23 juli.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: