"Chockad" Gatlin utreds för dopning igen

TT-SPORT

Friidrott. Två gånger tidigare har den amerikanske sprintern Justin Gatlin varit avstängd för dopning.

Nu är den regerande världsmästaren i centrum för en tredje utredning.

"Jag tillåter inte att andra ljuger om mig på det här sättet", skriver han på Instagram.

Brittiska The Telegraphs reporter, som påstod sig jobba med ett filmprojekt, fick ett erbjudande av Gatlins tränare Dennis Mitchell och agenten Robert Wagner om att få köpa dopningspreparat genom deras kontakter.

Tidningen gick vidare med uppgifterna och på måndagen beslutade sig Gatlin för att sparka tränaren Mitchell. Enligt löparstjärnans juridiska företrädare kan Gatlin också, för att visa sin oskuld, visa fram alla dopningstestresultat de senaste fem åren. Agenten Wagner var bara tillfälligt anlitad av Gatlins mångårige agent Renaldo Nehemiah.

Hotar med rättsliga åtgärder

"Jag är chockad och överraskad av att få veta att min tränares nämns i samband med de här anklagelserna. Jag sparkade honom så fort jag fick veta det här", skriver Gatlin på Instagram.

Sprintern nekar till att själv använda prestationshöjande medel och hotar med rättsliga åtgärder.

"Jag tillåter inte att andra ljuger om mig på det här sättet. Jag har inga fler kommentarer. De kommer att höra ifrån mina advokater.

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) utredningsenhet (AIU) har tillsammans med USA:s antidopningsverksamhet startat en utredning av Gatlin.

Avstängd två gånger

– Anklagelserna är extremt allvarliga och jag vet att AIU utreder detta enligt det mandat som de har, säger Sebastian Coe, ordförande i IAAF till The Telegraph.

Justin Gatlin blev avstängd för dopning både 2001 och 2006. När han vann 100-metersloppet i VM i London i augusti buade publiken.

The Telegraph började sin granskning av dopning inom friidrotten i juli genom att låta en reporter utge sig för att representera ett filmbolag som letade efter någon som kunde träna en filmstjärna.

TT