Månprinsen avslutade bästa året med seger

TT-SPORT

Trav. Månprinsen AM har dominerat bland landets kallblod sedan 2013. På lördagen kom tolfte V75-segern i Gävle efter ett mäktigt slutvarv i tredjespår. Tränaren Gunnar Melander njöt av en tidig julklapp.

– Det här var verkligen en härlig seger, säger Melander och ler brett.

Kallbloden är populära tävlingshästar. Gamla stjärnor som Lapp Nils, Järvösfaks och Hallsta Lotus har tjusat travpubliken under flera decennier.

Månprinsen AM är 2010-talets stjärna. Han har radat upp segrar och tagit 57 vinster på 91 starter. En segerprocent på 63. Samtliga segrar med 70-årige tränaren Gunnar Melander i sulkyn.

– Månprinsen är en fantastisk häst. Han gillar att tävla och han älskar att vinna. Jag hoppas de kan ha fler lopp för högsta klassen på V75 nästa år, säger Melander.

Månprinsen var förstås stor favorit i V75-4, även om startläget med innerspår från dubbla tillägg kunde vara en fälla. Men Melander tog en lugn inledning av Dubbel Cupens final och letade sig snabbt ut i andraspår.

– Jag vågade inte chansa från start, utan tog det bara lugnt och körde på säkerhet. Sedan fick vi fin rygg och draghjälp av Odin Tabac. Att han fick trava i tredjespår gjorde inte så mycket, jag behövde aldrig köra för fullt med honom förrän inne på upploppet, säger Melander.

Vinterledigt väntar

Ekipaget kopplade greppet på ledande Odin Tabac mitt på upploppet. Det är få kallblod som kan stå emot en Månprinsen på segerjakt.

Vinnartiden blev fina 1.22,7 över 2 180 meter och förstapriset 150 000 kronor. Det innebär 1 247 715 kronor insprunget 2017 - vilket är nytt rekord.

– Nu tar vi vinterledigt och firar en lugn jul. Sedan blir det hårdträning för nästa säsong och vi ses till vårdagjämningen, säger Melander glatt i vinnarcirkeln.

I Gulddivisionen svarade Zenit Brick åter för en stark insats. Björn Goop satt i sulkyn och han körde fram favoriten utvändigt om ledaren efter ett varv. Sedan hade Goop full koll på övriga motståndare.

"Femstjärning insats"

Zenit Brick har därmed tagit hela sex V75-segrar under året.

– I dag var han väldigt lugn och fin. Han har utvecklats mycket och vuxit in i guld, säger Goop.

Svante Båth har gjort ett väldigt bra tränarjobb med National Prince. Han var grym när han först tvingades till en hård öppning för spets och fick sedan hård press av Araw Hoss. Men National Prince kunde ändå hålla undan till knapp men säker seger på 1.12,9.

– En femstjärnig insats, säger kusken Erik Adielsson.

Hästen kom till stallet i november i fjol. Fyraåringen inledde med fyra raka segrar samt en finalplats i Kungapokalen. Sedan tog utvecklingskurvan ett break men hästen är nu tillbaka i toppform.

TT