Norskorna tror inte Nilsson är omöjlig

Publicerad 2017-02-22

Skidor. Stina Nilsson får leva med favoritskapet.

Men bland de norska konkurrenterna lever hoppet om att knäcka svenskan i sprinten.

– Jag tror att det är möjligt, säger Marit Bjørgen.

Efter fyra sprintsegrar i vinter är Stina Nilsson den självklara guldfavoriten när VM i Lahtis inleds på torsdagen. Norge - som har tagit vartenda sprintguld på damsidan under 2010-talet - har å andra sidan ett ganska vasst gäng som vill slå Nilsson.

– Maiken (Caspersen Falla) har ju ledartröjan och har varit i sprinttoppen i flera år och Heidi (Weng) har varit på pallen flera gånger i år. Ingvild (Flugstad Østberg) har också potential att vara med och slåss om guldmedaljen, säger den regerande världsmästaren Marit Bjørgen.

"Ingen lagplan"

Maiken Caspersen Falla har den här säsongen en seger och sex andraplatser i världscupen i vinter. Gång på gång har hon fått se sig besegrad av Stina Nilsson och på norska landslagets presskonferens inför sprinten handlade också en mängd frågor om svenskan.

Men något givet svar på hur Nilsson ska besegras har inte Falla.

– Det är en bra fråga. Vi har prövat några gånger nu och det har varit svårt, säger hon.

– Vi har ingen gemensam lagplan för hur vi ska knäcka Stina Nilsson. Men vi har en plan på att vi ska få ut vårt bästa och om vi lyckas med det så är allt möjligt.

Falla hade förra säsongen plusstatistiken 6-2 i finaler mot Stina Nilsson. I år har maktbalansen förändrats radikalt och Falla har förlorat fyra av fyra finaldueller mot 23-åringen från Malung.

– Hon (Nilsson) har många bra egenskaper som skidåkare. Hon är snabb, taktiskt smart och uthållig. Hon har tagit steg i flera år och har en imponerande utveckling och det gör henne till en stor konkurrent i morgon.

Bjørgen en joker

Om Falla är det största norska sprinthoppet så är skiddrottningen Bjørgen lite av en joker, trots att hon har tagit guld i tre raka VM. 36-åringen har inte varit i samma sprintform sedan hon i vinter kom tillbaka efter mammaledigheten.

– Jag fick inte träna som jag hade hoppats i vår och sommar och kunde inte göra allt normalt förrän i augusti, så jag har förlorat en del fart i sprint, säger hon.

Samtidigt visade Bjørgen superform när hon vann milgenrepet i Otepää i helgen. Och frågan är hur långt hon hade kunnat ta sig i sprinten, där Bjørgen krokade i en konkurrent och ramlade i en uppförsbacke.

– Det är den distans där jag har minst chans, jag har ju inte varit i final i år. Men det är bara att hoppas att det händer i morgon. Möjligheten finns där.

Vierumäki, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln