TT-Sport

Sofia satsar på jackpot i Las Vegas

TT-SPORT

Brottning. En jackpot i Las Vegas behöver inte bara vara gröna dollar.

Det kan vara medaljer också.

– I och med att VM är ett OS-kval i år så kommer det att bli tuffare än vanligt, säger den framgångsrika brottaren Sofia Mattsson till TT.

Från gråa diktaturens Tasjkent i fjol till glittret i Las Vegas i år kan steget tyckas långt, men uppe på VM-mattorna i Nevada-öknen den här veckan krävs minst lika mycket.

– Jag tror att det blir en större satsning nu från de brottare som kanske inte brukar finnas i översta skiktet, eftersom det handlar om att komma bland de sex bästa för att få en plats till OS i Rio, säger Mattsson.

– Flera förbund har säkert gått in med mer pengar för att stötta dem som ligger där lite under och som har chansen. Det finns alltid detaljer att finjustera och några procent till att kapa.

Urstarkt spöke

Själv tillhör hon sedan flera år tillbaka den absoluta världstoppen men i två VM i rad har en till synes oslagbar japanska tornat upp sig mellan henne och guldet.

Den hiskeliga Saori Yoshida började brottas när hon var fyra år. I oktober fyller hon 33 och hon är fortfarande brottarbranschens mest urstarka spöke för alla motståndare. Hon har vunnit samtliga VM sedan 2002 och som grädde på det överlägsna moset har hon också tagit alla OS-guld sedan dess.

25-åriga Mattsson har mött henne två gånger, bägge gångerna i VM-final och bägge gångerna har hon förlorat.

Den första ganska klart. Den andra inte alls lika klart.

Så här sade hon till TT efter silvret i 55-kilosklassen i Budapest 2013:

– Efter den här matchen har jag inte mer respekt för henne än för någon annan.

Och så här sade hon efter silvret i nya OS-klassen 53 kilo i Tasjkent 2014:

– Tredje gången gillt då kanske.

In på kroppen

Det är bland annat detta hon har siktet inställt på onsdag kväll lokal tid i Orleans Arena i Las Vegas.

– Men det går inte att bara att fokusera på en person för jag måste ju jobba med min egen brottning, jag får fundera på henne om det blir dags.

– Men en tredje gången gillt skulle jag såklart inte tacka nej till.

Hon och tränaren/förbundskaptenen Fariborz Besarati har förstås analyserat japanskans kvaliteter många gånger och en slutsats efter de två VM-finalerna är att Sofia Mattsson inte kommer tillräckligt nära henne.

– Jag måste försöka komma in i situationer mer och komma närmare in på kroppen på henne och få till bättre attacker, säger Mattsson.

Just att göra attackerna ännu vassare, och då tillhör hennes snabba dyk redan något av det bästa som kan ses på damsidan, är något hon satsat extra på under sommarens tävlingar och träningar.

– Vi har jobbat ännu mera på det jag är bra på, men även på försvar förstås.

Lugn och ro

Sett till meriter, kompetens och vad som är rimligt hamnar Sofia Mattsson på pallen och då är hon klar för OS och att tänka på eventuella kvaltävlingar nästa år vill hon absolut inte just nu.

TT: Vad prioriterar du, medaljerna eller en biljett till Rio?

– Att ta en OS-kvalplats, absolut, Det skulle innebära lugn och ro inför nästa år.

– Men, säger Sofia Mattsson, det ena behöver kanske inte utesluta det andra.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport