Historisk Djokovic vann US Open: "Barndomsdröm"

TT

Publicerad 2023-09-11

Novak Djokovic vann US Open och sin 24:e grand slam-titel efter att ha slagit Daniil Medvedev i raka set med siffrorna 6–3, 7–6 (7–5), 6–3.

Den historiske 36-åringen fick därmed revansch på ryssen som han förlorade mot i finalen i samma turnering för två år sedan.

– Jag vet inte var jag ska börja någonstans. Det här betyder uppenbarligen allt för mig, sade en tydligt känslosam Djokovic, som blev tårögd strax efter att sista bollen spelats, i intervjun efter matchen.

Med sina 24 titlar tangerar han nu australiensiska Margret Courts grand slam-rekord och har två respektive fyra fler än sina huvudkonkurrenter Rafael Nadal och Roger Federer, varav den sistnämnde pensionerade sig förra året.

Drabbningen mellan Djokovic och Medvedev på Arthur Ashe stadium var starkt präglad av de båda spelarnas omvittnade bollsäkerhet och publiken i Queens i New York fick bevittna ett antal långa och jämna bolldueller.

I slutänden var dock Djokovic den starkare och serben visade prov på varför det är just han som innehar så många av de mest betydelsefulla rekorden inom tennisen.

– Det är svårt att beskriva. Jag lever verkligen min barndomsdröm när jag får får vara med och tävla på den högsta nivån i den här sporten. Jag trodde aldrig att jag skulle stå här och diskutera 24 slams, sade han i segerintervjun.

Kopplade greppet

När de två möttes i US Open-finalen 2021 vann Medvedev i raka set och hindrade serben från att bli den förste herrspelaren att vinna alla de fyra grand slam-turneringarna på ett och samma år sedan Rod Laver lyckades med denna bedrift 1969.

Djokovic har i efterhand berättat att han kände sig överväldigad den gången. Men i årets final visade 36-åringen inga tecken på nerver och kopplade greppet direkt genom att bryta Medvedev i dennes första servegame.

Djokovic var sedan nära att bryta Medvedevs serve på nytt i det inledande setet, men den 27-årige ryssen höll undan. Det spelade dock mindre roll eftersom Djokovic servade sig till 1–0 i set i gamet därpå.

Fjärde US Open-titeln

Andra set blev en jämn historia där Djokovic tvingades rädda en setboll. När det blev dags för tiebreak visade dock Djokovic på nytt varför han är så svårslagen och tog hem setet med minsta möjliga marginal.

I det tredje och sista setet bjöds publiken på dramatik när Djokovic bröt Medvedevs serve och gick fram till 3–1. Den 27-årige världstrean kunde dock bryta tillbaka direkt – bara för att själv bli bruten på nytt i sitt följande servegame.

Därefter hade Djokovic inga större problem och kunde förhållandevis enkelt slå sig fram till sin 24:e grand slam-titel – vilket innebär att han nu passerat Serena Williams – och den fjärde US Open-pokalen i karriären.

Nederlaget blev förstås en besvikelse för Medvedev, men om det fanns någon bitterhet i honom såg han till att dölja det väl. I stället passade han på att uttrycka beundran för sin motspelare.

– När vi spelade för första gången var jag nog rankad omkring 500 i världen. Och han var väldigt snäll mot mig. Det var inte att han gjorde något särskilt, men han behandlade mig som en normal person. Och det gör han fortfarande. Ingenting har förändrats och det tycker jag är bland det bästa man kan säga om en annan människa, sade Medvedev efter förlusten.