Bolsjunov ursinnig efter ryskt vallahaveri

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Alexander Bolsjunov river sönder sin gula ledarväst sedan han tappat Ski Tour-segern efter en rysk vallamiss på den avslutande etappen.
Foto: Ole Martin Wold/NTB Scanpix/TT
Alexander Bolsjunov river sönder sin gula ledarväst sedan han tappat Ski Tour-segern efter en rysk vallamiss på den avslutande etappen.

Ett ryskt vallahaveri knäckte Alexander Bolsjunov, och gjorde Ski Tours avslutande etapp till en enformig Norgehistoria.

Pål Golberg tog hem totalsegern, följd av fem landsmän.

– Det blir en lite bitter eftersmak, säger Golberg i norsk tv.

Det gick inte att ta miste på ilskan när Alexander Bolsjunov passerade mållinjen som sjua i Ski Tour, 1.41 bakom vinnaren Pål Golberg. Den ryska världscupledaren kastade iväg skidorna, rev sönder sin gula ledarväst och lämnade arenan utan att svara på frågor.

Han hade sina skäl att vara arg.

Bolsjunov gick in i den avslutande jaktstarten i Trondheim som tourledare, med en ledning på 34 sekunder. Men efter bara tio minuter och 3,4 kilometer hade Pål Golberg fångat in ryssen, som uppenbart plågades av dåliga skidor.

Sent skidbyte

Snön vräkte ner över spårområdet i början av loppet, och Bolsjunov hade ingenting att sätta emot när Pål Golberg utmanade och gick förbi.

– Först tänkte jag att det var trist att det skulle avgöras på det här sättet, säger Golberg till NRK och avslöjar att norrmännen tillsammans fattade ett sent beslut att byta skidor.

– Det gör att det blir en lite bitter eftersmak, men jag är väldigt glad för att det gick som det gick, säger Golberg.

Efter att ha ryckt ifrån Bolsjunov solokörde Golberg i över 25 kilometer till en totalseger i touren. Bolsjunov krigade på så gott han kunde, men fick under loppet se sig passerad av ytterligare ett koppel norska löpare, som knep alla de sex första platserna.

Simon Hegstad Krüger spurtade till sig en andraplats strax före Hans Christer Holund.

Burman besviken

För Pål Golberg var segern karriärens största stund hittills och han var märkbart rörd efteråt. Och trots att han vann delvis på grund av en ryska vallamiss, känner han sig som en värdig vinnare.

– Oavsett hur vädret hade blivit i dag hade jag haft en hel del på lager att ta av, säger han till NRK.

Norge hade åtta åkare bland de elva främsta i touren. Sverige hade bara två herrar på topp 20: Jens Burman på 16:e plats och Daniel Richardsson på 19:e.

– Dåligt. Jag är besviken och hade hoppats på mer. Jag får inte godkänt, säger Jens Burman som inför touren siktade på en plats bland de tio främsta.

Publicerad: