Hård kritik mot FA:s beslut: "Okunskap"

TT-Reuters

Publicerad 2021-01-02

Edinson Cavani, till höger, har stängts av i tre matcher för rasistiskt språkbruk på sociala medier. Arkivbild.

Edinson Cavani har inte uttryckt sig rasistiskt och borde inte ha stängts av. Det anser en akademisk språkinstitution i Uruguay, som anklagar engelska fotbollsförbundet (FA) för att sakna både kulturell och lingvistisk kunskap.

Den 33-årige Manchester United-anfallaren använde det spanska ordet "negrito" i ett Instagraminlägg efter lagets seger mot Southampton i slutet av november.

För detta fick han mycket kritik och häromdagen straffade FA uruguayanen med tre matchers avstängning och böter på motsvarande 1,1 miljoner kronor.

""En kommentar på spelarens Instagramkonto var förnärmande, nedsättande, opassande och bidrog till att vanära fotbollen", skrev FA om sitt beslut.

Men det grundar sig på ignorans, menar Academia Nacional de Letras, en institution som specialiserar sig på det spanska språket i Uruguay.

FA har visat prov på stor okunskap kring hur det spanska språket används, och har inte tagit alla dess nyanser och dess komplexitet i beaktande, skriver institutionen i ett uttalande. Att vänner och familj refererar till hudfärg, vikt och andra fysiska kännetecken är vanligt förekommande i Latinamerika, skriver man vidare.

"I den kontext det var skrivet är den enda betydelsen för ordet 'negrito' – och särskilt på grund av den diminutiva formen – något kärleksfullt".

Cavani har bett om ursäkt till alla som känt sig kränkta, men samtidigt sagt att hans kommentar var menad som en innerlig hälsning till en vän, som tack för dennes gratulation till segern.