Tuff OS-lottning för Sverige: "Vi kan störa dem"

Ola Palmström/TT

Publicerad 2021-04-21

Sverige ställs mot USA i OS i Tokyo. Arkivbild.

Sverige får tuffast möjliga motstånd i OS-turneringen i sommar. Men Peter Gerhardsson tror på bra skrällchans mot USA i premiären i Tokyo den 21 juli.

– Känslan både hos mig och hos gruppen är att vi kan störa dem, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Övriga lag som lottades in i grupp G är Australien och Nya Zeeland.

Men Sverige inleder alltså turneringen mot världens bästa damfotbollslandslag. USA är regerande världsmästare och fyrfaldig OS-guldmedaljör.

Lagen spelade 1–1 i en träningsmatch på Friends arena nyligen.

– Det känns bra att vi matchade dem. Vi har mött dem två gånger under min tid och vi var närmare dem nu, säger Peter Gerhardsson på en digital presskonferens.

– Vi tar dem gärna i första matchen och testar var vi står.

Gerhardsson vill inte svara på vilket av lagen som är favorit i OS-premiären.

– Favorit eller inte, det spelas en fotbollsmatch och då finns det möjligheter. Kollar du på världsrankingen så är de favoriter men i mina ögon är det mer en motståndare man kan vinna över, säger han.

Seger i Rio

Sverige slog ut USA i kvartsfinal i sommarspelen i Rio de Janeiro 2016 efter straffar. Lisa Dahlkvist blev stor hjälte när hon slog in den avgörande straffen i femte omgången.

Lagen har också mötts i gruppspelet i fem raka VM-turneringar, i senaste mästerskapet 2019 vann USA med 2–0 – då var Sverige redan klar för slutspel och vilade spelare.

I OS-premiären blir det annorlunda.

– När man spelar den första matchen i ett mästerskap måste du göra allt du kan för att ta poäng och vinna, säger Gerhardsson.

Det blir även ett svenskmöte mot Tony Gustavssons Australien i gruppen.

Den tidigare Hammarbytränaren tog över Australien i september 2020 och hade en mardrömsstart i sina första landskamper i början av april när hans lag föll med 2–5 mot Tyskland följt av 0–5 mot Nederländerna.

Det sista laget i gruppen är Nya Zeeland.

Börjar på riktigt

Att ta sig till OS är ingen lätt uppgift. Bara tolv lag kvalar in totalt, varav tre kommer från Europa. Sverige kvalade in genom sitt VM-brons 2019 och Gerhardsson är glad över bedriften, och menar att det är nu förberedelserna börjar på riktigt.

– Nu ser vi bara stor glädje att lottningen är klar, stor glädje att börja kunna ta tag i saker som planering, men också kolla på motståndare och grotta in oss i detaljer när det kommer till Nya Zeeland, Australien och USA, säger han.

– Idag började OS-livet på riktigt.

Pia Sundhages Brasilien lottades mot Kina, Zambia och Nederländerna.

De två bästa lagen och de två bästa treorna i de tre grupperna går vidare till kvartsfinal.

Turneringen startar den 21 juli, två dagar före OS-invigningen i Tokyo.